Кристиан Вигенин: Всичко, което преживяха хората в Странджа, е направено с умисъл и ясна цел

"Съвпаденията по случая с умъртвените от чума животни в село Воден стават толкова много, че почваме да считаме, че наистина става въпрос за умисъл". Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Кристиан Вигенин на пресконференция в централата на партията. "Прокуратурата да подходи по-сериозно по нашето искане да бъде извършена цялостна проверка на дейността на Българската агенция по безопасност на храните, както и на обществените поръчки, които са правени през предишни години", добави той.

"Бих задал въпрос - как така се оказва, че на 6 юни т. г. министър Порожанов променя заповед, с която акредитира, Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински  институт, но го акредитира да извършва диагностика на болестта чума при дребно преживни животни. На 19 юни  т. г., само две седмици по-късно, съответният институт вече излиза с първите проби, с които е "открито" това заболяване в село Воден и започва цялата сага с избиването на животни", обясни Вигенин.

"Г-н Порожанов трябва да разясни, кое е наложило тази промяна на 6 юни и как така се оказва, че наистина малко след това заболяване е вече открито“, каза още той. Народният представител припомни, че по информация на хора от агенцията, предишни години е имало подобни случаи - когато се изменят в тази посока заповеди и малко по-късно се оказва, че съответното заболяване се открива и в България в определени огнища.

"Затова считаме, че е нужна цялостна проверка. В конкретния случай събитията след това показват, че наистина ситуацията е доста особена“, допълни той. „Що се отнася до факта дали целта е усвояване на европейски средства, искам само да припомня, че през миналата година ООН по прехрана и земеделие и световната организация за здравеопазване на животните, обявиха болестта чума по дребните преживни животни като цел за елиминиране до 2030 година“, уточни Вигенин.

Той допълни, че това е обвързано със съответните финансови ангажименти, създаване на един глобален алианс, в който се включва и Европейската комисия. "Струва ми се, че това заболяване, което беше открито на територията на ЕС, логично ще доведе и до повече средства, които да бъдат отделени от страна на Европейската комисия в борба с него", заяви Вигенин, като разясни, че се очаква значително по-големи средства за службите и институциите в България, които ще водят тази борба.

"Тя е свързана, както със съответните мерки за наблюдение и профилактика, така и с ваксини, диагностика, тестове и т.н. Всичко това в контекста на обществената поръчка, както беше обявена, беше и прекратена не съвсем законно, води до нашите сериозни съмнения, че всичко, което преживяха хората в Странджа, беше направено с умисъл, с една ясна цел - да се усвоят средства", обясни Вигенин. "Това не е просто повод за политическа отговорност, струва ми се, че тук има и сиво кардинален елемент, който трябва да бъде внимателно проверен и виновните да получат съответно възмездие за това, което сториха", заключи Кристиан Вигенин.

Във връзка с темата Кристиан Вигенин ще бъде командирован на 6 и 7 септември на среща в Брюксел, организирана от Европейската комисия. По време на срещата ще бъде изискана информация, в контекста на мерките, които се предприемат, така, че този въпрос да не остане неизчистен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика