Кристиан Вигенин: Не съм чул премиерът ни да е поздравил Владимир Путин за преизбирането му

Снимка: БТВ

„Не съм чул министър-председателят ни да е поздравил Владимир Путин за преизбирането му като президент на Русия. Поздрави го обаче президентът Румен Радев. Ние трябва да градим отношения с руската държава, такава каквато е тя.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Кристиан Вигенин пред БНТ. По думите му не бива да се създават настроения срещу руската държава у нас. „И нашият, и руският народ сме емоционални. Трябва обаче да намерим верния път”, коментира той.

„Владимир Путин ще бъде президент на Русия през следващите шест години, като отношенията ни с Федерацията трябва да се нормализират. Възможното  трябва да бъде реализирано. Това, че в момента напрежението е високо между ЕС и Русия, между НАТО и Руската Федерация- не означава, че са прекратени всякакви отношения. Виждаме, че европейският бизнес продължава да поддържа доста активни икономически контакти с Русия. Нищо не ни пречи да го правим и ние”, подчерта Вигенин.

Не виждаме адекватна и твърда реакция от страна на правителството ни по повод думите на Ердоган

„Това се случва не за първи път. Не можем да гледаме на случилото се като изблик на емоции от страна на турския президент. Повтарянето на подобни тези през последните години, разбираемо, създава напрежение и страхове в българското общество. Не виждаме адекватна и твърда реакция от страна на правителството ни”, заяви Кристиан Вигенин по повод думите на президента Ердоган към хората в Кърджали. Според социалиста подобни коментари създават определени очаквания в турското общество и говорят в определена посока и на радикалите в Турция.

„Срещата във Варна може да се превърне в един от основните успехи на българското европредседателство. Диалогът трябва да се случва”, коментира Вигенин предстоящото посещение на турския президент Реджеп Ергодан в България. По думите му, в рамките на този разговор, България не трябва да бъде просто територия, на която се правят тези срещи, а трябва да поставим и своите интереси. Според него липсата на посещения на външните министри на двете страни, през последните четири години, не е нормално за отношенията между България и Турция. „Отношенията България-Турция са се превърнали в отношения Борисов-Ергодан, които структурирани така, не могат да доведат до особени ползи за страната ни”, обясни Вигенин.

 

 

 

 

 

 

Коментари

Задължително поле