Кристин Лагард: Икономическата несигурност е отчасти изчистена

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард заяви в сряда, че част от икономическата несигурност, която беше налице през по-голямата част от 2020 г., се е "изчистила" в края на годината.

Тя посочи, че въпросът за Брекзит е "окончателно решен" и вече е ясно как ще изглеждат търговските отношения на Обединеното кралство с Европейския съюз. Освен това Лагард заяви, че одобрението на няколко коронавирусни ваксини и стартирането на ваксинации в много страни, както и избирането на Джо Байдън за следващия президент на САЩ и осигуряването на контрол върху Сената от страна на Демократическата партия също са премахнали някои от наличните несигурности.

Според нея икономиката на еврозоната ще продължи да се възстановява тази година, но при условие, че рестриктивните мерки за ограничаване на пандемията от коронавирус бъдат отменени до края на март и ваксините се разпространяват успешно.

Само преди месец ЕЦБ прогнозира, че БВП на еврозоната ще се повиши с 3,9% през 2021 г., предполагайки постепенно отшумяване на пандемията.

Коментари

Задължително поле