Кристин Лагард - Мадам Безпардонност

Изпълнителният директор на МВФ Кристин Лагард бе номинирана за ръководител на Европейската централна банка. Това е четвъртата ключова позиция сред ръководителите на най-важните европейски институции. Предлагаме ви преводен текст за тази дама от руското издание zavtra.ru с малка редакторска намеса и някои допълнения за личния й живот.

Сега президентът на Европейската централна банка е италианецът Марио Драги. На 31 октомври изтича неговият осемгодишен мандат, а уставът на ЕЦБ не позволява удължаването на този срок. Според източници, близки до Елисейския дворец, френският президент Емануел Макрон е настоявал за кандидатурата на Кристин Лагард. Експертите твърдят, че Макрон е получил подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел, обещавайки на свой ред да подкрепи назначаването на германския министър на отбраната Урсула фон дер Лайен за ръководител на Европейската комисия. Франция е много доволна. Всеки разбира, че ЕЦБ в системата на управление на ЕС може да бъде дори по-влиятелна от Европейската комисия.

Европейците са наистина уморени от Марио Драги. Той е италианец, но него го възприемат като проамерикански чиновник и лобист на интересите на американската банка Goldman Sachs, където някога е заемал високи постове. Не бива обаче да се мисли, че Кристин Лагард, като президент на ЕЦБ, ще вземе решения, благоприятни за Франция и за цяла Европа. Тя ще бъде същият проамерикански чиновник.

Лагард прекарва по-голямата част от живота си в Новия свят. В продължение на четвърт век (от 1981 до 2005 г.) тя работи като адвокат в Чикаго в една от най-големите световни юридически и консултантски фирми Baker & McKenzie, където прави зашеметяваща кариера и през 1999 г. става първата жена начело на тази организация. Лагард има американска хватка. През 2005-2011 тя е във Франция и заема постовете на министър на външната търговия (2005-2007 г.), министър на земеделието и рибарството (2007-2008 г.) и накрая министър на икономиката и промишлеността (2008-2011 г.). Нейният престой на министерските постове роди много анекдоти. Като министър на икономиката, например тя каза: “Ако бензинът им е твърде скъп, французите да се прехвърлят на велосипеди”. Тя е сравнена с Мария-Антоанета, на която се приписва фразата: “Хората нямат хляб? Тогава да ядат пасти”. За американската й арогантност французите нарекоха Кристин Лагард - Мадам Безпардонност.

През 2011 г. тя се завръща в САЩ, и заема креслото президент на МВФ. На 2 юли тази година председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че Кристин Лагард ще бъде “много независим” ръководител на ЕЦБ. Това прозвуча като подигравка. Лагард показа своята “независимост” като директор на МВФ, където тя бе в постоянен контакт с Министерството на финансите на САЩ, което и диктуваше какво да каже и какви решения да вземе. При Лагард нормалната работа на МВФ беше на практика парализирана. Дори либералните икономисти признават, че МВФ е в състояние на постоянна криза през настоящото десетилетие.

Поведението на дамите на ръководни постове е много удобно за управление. Във френските съдилища още висят нейни дела. Като министър на икономиката и промишлеността, според материалите от разследването, Лагард разрешава незаконното харчене на бюджетни пари в размер на повече от 400 милиона €. Спори се само за това дали министърът е имал умисъл (участие в заговор) или е било небрежност. Делото е отваряно няколко пъти и бе затворено отново. В тази позиция Лагард е малко вероятно да се противопостави на онези, които ще й дават команди от по-високи нива на управление.

Кристин Лагард е родена на 1 януари 1956 г. в Париж в семейство на потомствените аристократи Робер и Никол Лалует. В семейството си те възпитават още трима синове - Люк, Реми и Оливие. Бащата е професор по английска литература в университета в Руан и винаги се е придържал към строгите възгледи за възпитание. Още от детството си Кристин усвоява маниерите и правилата на етикета. В лицея в град Хавър тя изучава освен английски, и гръцки, испански и латински езици. А кариерата й след получаване на юридическо образование в елитен парижки университет и обучението си в Института по политически науки тръгва стремително нагоре.

Постът на президент на ЕЦБ е много труден, но постът на изпълнителен директор на МВФ е още по-труден. Когато Лагард бе на този пост, Фондът преживя остра криза, свързана с реформите на организацията (предимно преразглеждането на квотите на страните-членки), но те бяха блокирани от нейния “основен акционер” - САЩ. При Лагард МВФ, под натиска на “главния акционер”, грубо наруши правилата на своята работа, особено при кредитирането на Украйна.

Дамата трябва да се радва, че ще смени един стол с друг. В МВФ обаче тя изпълняваше само командите на “главния акционер”. Очевидно в ЕЦБ тя ще остане изпълнител на командите на невидимите акционери на тази банка.

 

Тренирала е синхронно плуване

Кристин Лагард има фигура, на която днешните дами могат да завидят. Ръстът й от 182 см е впечатляващ, а добрият си външен вид тя дължи и на заниманията си със синхронно плуване като ученичка. Тя дори влиза в младежкия национален отбор и още 15-годишна става призьор на шампионата в родината си. Била е лидер на скаутите. По-малкият й брат Оливие става известен оперен певец. През 1973 г. тя печели стипендията American Field Service за обмен на ученици и заминава да учи в колеж в Мериленд, САЩ. Днес Кристин Лагард обожава да играе тенис и да кара колело.

 

За нея

Винаги чакам с интерес оценките й

Винаги с голям интерес очаквам да чуя и за нас са много важни оценките на Кристин Лагард. Защото МВФ играе важна роля за поддържането на глобалната стабилност в областта на икономиката и финансите, а той се оглавява от г-жа Лагард. И Русия, като член на фонда, е заинтересована за повишаване ефективността на работата му.

Руският президент Владимир Путин през 2018 г.

 

Опитът й я прави надеждна пред пазарите

Способностите на госпожа Лагард я правят напълно квалифицирана да оглави Европейската централна банка. Нейният опит в МВФ по време на финансовата криза я прави надеждна пред пазарите.

Еманюел Макрон, президент на Франция

 

Тя е некомпетентна зад красива фасада

За да опишем отношенията ми с мадам Лагард, думата “уважение” едва ли е подходяща. Тя е некомпетентна и се крие зад тази красива фасада.

Нейният предшественик Доминик Строс-Кан, бивш шеф на МВФ

 

Удоволствие бе да разговарям с нея

За мен беше удоволствие да се срещна с управляващия директор на МВФ Кристин Лагард. Разговаряхме и обсъдихме доброто сътрудничество и ангажираността на МВФ към развитието на страните от региона на Западните Балкани. От своя страна аз я запознах с изпълнението на приоритетите на българското председателство на Съвета на ЕС.

Цвета Караянчева, председател на НС

Коментари

Задължително поле