Кристиян търсел информация за Бойко Борисов и Сотир Цацаров (обзор)

Кристиян Бойков в момента е на свобода срещу “Подписка”. Снимка: Би Ти Ви

Хакерът съхранявал откритите сведения в папка с име “Търсене за Бивол”

Бойков е извършил компютърното престъпление, казаха от прокуратурата

Обвиняемият за атаката срещу НАП разполагал с базата данни преди разпространението им

Обвиненият за кибератаката срещу НАП Кристиян Бойков (20 г.) търсел в базата данни на агенцията с единни граждански номера информация за министър-председателя Бойко Борисов, за главния прокурор Сотир Цацаров и за депутата от ДПС Делян Пеевски. Това той направил в периода между 10 юли и 12 юли - три дни преди в интернет да бъдат публикувани личните данни на граждани и фирми.

Това съобщиха от прокуратурата по повод изявления пред медии на Бойков, че не е човекът, ударил НАП. От държавното обвинение казаха, че при претърсване в офиса на “TAD GROUP” в столицата, където работел Кристиян, били иззети веществени доказателства, включително и служебният му компютър, който бил “отключен” от експерти. “От анализираните данни към момента може да се направи заключение, че той е разполагал с базата данни на НАП преди разпространението є в интернет пространството”, казаха разследващите. Те добавиха, че Бойков е извършвал различни търсения по единни граждански номера в базата данни на НАП, както и е променял оригиналната дата на файловете с датата 10.11.1989 г., която съвпада с датата на файловете, разпространени в интернет пространството. Преди да търси информация за Борисов, Цацаров и Пеевски, той събирал данни и за други двама души, както и за адвокатска кантора “Авиора консулт”. Резултатът от тези търсения Бойков е съхранил във файл, именуван “Търсене за Бивол”. След това търсил в базата данни на НАП с единния граждански номер на евродепутата Емил Радев, казаха от прокуратурата.

В служебния компютър на Бойков имало и файл с име “математика за домашно”, с дата на създаване 11.07.2019 г. Той съдържал специфичните наименования на 106 бази данни и множество техни таблици, които са идентични с частично разпространените 57 бази данни на НАП в интернет пространството. “Това е индикатор, че Бойков разполага с пълната база данни, изтекла от НАП, а не само с тази, публикувана в интернет пространството”, пише в съобщение на прокуратурата.

В друга дигитална папка имало файл с име “броене за домашно”, създаден на 11.07.2019 г. В него имало специфично именувани бази данни, идентични с тези от базата данни на НАП, много други специфични наименования на таблиците от тези бази данни, както и броя на записите във всяка от таблиците. Киберполицаи установили и, че на служебния компютър на Бойков били въвеждани команди за промяна на датата на оригиналните файлове от базата данни на НАП с датата 10.11.1989 г. от манипулираните файлове, изтекли в интернет пространството. При декриптирането е установено и наличие на файлове с бази данни на клиенти на частни търговски дружества.

От прокуратурата казаха, че събраните до момента доказателства не разколебавали обоснованото предположение, че Кристиян Бойков е извършил компютърното престъпление. В момента той е на свобода срещу “подписка”. Продължавала работата по декриптиране на иззетите веществени доказателства, както и предстои разследване, което може да доведе до обвинения и на други лица.

 

Зам.-главният прокурор Иван Гешев:

Версията е, че фирмата се занимава с киберрекет

Имало политически интереси зад атаката

“В момента за нас е ясно, че този обвиняем е просто маша. Основната версия, по която се работи, е че фирмата, в която Бойков работи, се занимава с нещо като киберрекет - с удряне на фирми, търговски дружества, държавни организации с цел нарушаване на тяхната сигурност и съответно по-късно да бъдат привлечени като клиенти. Дали цялата фирма или отделни нейни ръководители - това е водещата версия, по която се работи към момента и тя е за киберрекет с политически интереси”. Това заяви зам.-главният прокурор Иван Гешев по БНТ. Според него атаката е съвпаднала с активно преекспониране на случая в определен кръг медии, свързани с подсъдимия Иво Прокопиев.

Гешев добави, че неслучайно хората от фирмата не предоставяли “ключове” за отваряне на компютрите, които били криптирани със специален софтуер, тъй като знаели какво има вътре. Той добави, че с отключването на един от компютрите, разследващите вече знаели за една милионна част от това, което имало в него. “Търсено е за какво ли не, включително за хора от онкодиспансер в Бургас”, каза зам.-главният прокурор.

От фирма “TAD GROUP” днес нямаше коментар.

 

Евродепутатът Емил Радев:

Хакването е политическа поръчка! Гнусно е!

Иска да се задейства Комисията за защита на личните данни

“Явно това се прави по нечия политическа поръчка. Ако данните на НАП за нас, политиците, са публични, моите данни за доходи и имущество са на сайта на КОНПИ от 11 години, защото всяка година подаваме декларациите. Оттам-нататък обаче медицинските данни, данните за семействата, не дай си боже за тежки заболявания - не е човешко това! И да се използва, особено пък за политическа поръчка, е гнусно”. Това коментира евродепутатът Емил Радев, който според прокуратурата е една от мишените на обвиняемия Кристиян Бойков. Евродепутатът е категоричен, че трябва да се задейства и Комисията за защита на личните данни с оглед на приетия от ЕС регламент за опазването им.

Коментари

Задължително поле