Кристиян Шкварек: РС Македония отделиха 80 млн. евро за лобиране в Европа, България не го прави

Кристиян Шкварек

България не прави нужното, за да отстои своите интереси

“Европейските институции не реагират на сигналите на България. Северна Македония отделиха между 35 и 80 млн. евро за лобиране в Западна Европа. Има компании, които получават пари от Скопие, за да представят тяхната гледна точка пред европейските институции и медии”.

Това каза историкът Кристиян Шкварек по БТВ.

По думите му двама български евродепутати - Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков, изпращат сигнали за всеки един проблем с българите с Северна Македония, до европейските институции от години. "Резултатът е нулев", посочи Шкварек.

По думите му, Скопие прави каквото е нужно, за да отстои своите интереси, но България не го прави.

Той определи отношенията между България и Северна Македония като “игра с нулев резултат”, а причината за това, е че едната от държавите е изградена върху идентичност, която отхвърля другата.

“Има 37 глави в преговорния процес, имаме още 36 пъти възможност да използваме ветото, за да демонтираме антибългарската основа на Македония. Да поискаме първо да се отворят архивите на югославските тайни служби, една част са в Северна Македония. Там много ясно е записано начинът, по които беше дебългаризирана Македония”, уточни Шкварек.

Ако излезе тази истина наяве, ние изведнъж ще обезсилим всичките лобистки стратегии, които Скопие използва, добави историкът. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България