Критичен недостиг на анестезиолози

Критичен е недостигът на лекари координатори по донорство – анестезиолози и реаниматори на места в страната. Това съобщи директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова по повод Европейската седмица на донорството, която започна на 9 октомври.

През последните 20 години броят на тези специалисти е намалял наполовина и в някои болници вече е достигнал критични нива.

Трябва да се помисли за отделна професия координатор по донорство, заяви проф. д-р Никола Владов, завеждащ Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА пред БНТ. Той отбеляза и тревожен факт - в цял свят листите на пациенти, чакащи трансплантация, стават все по-големи, като броят на донорите не отговаря на тези нужди.

За сравнение през 2015 година 39 343 пациенти в Европа са получили шанс за живот благодарение на трансплантация на орган. За същия период броят на новорегистрираните случаи - на хора, нуждаещи се от животоспасяващата операция, е бил 47 613.

У нас за орган чакат между 1100 и 1200 души като най-много от тях - за бъбрек. От началото на годината пък в страната са извършени общо 49 трансплантации. Част от пациентите са чакали по 15 години.

Отказите за донорство за период от 14-15 години у нас са под 3000 души, което е сравнително малко.

 

Целева субсидия

Предлагат фонд за спасяване на болници

В Пловдив проф. Петров откри информационно-административен център към Медицинския университет.

Обсъжда се възможност за създаване на фонд или целева субсидия за подпомагане на лечебните заведения у нас, които имат финансови затруднения. Това съобщи в Пловдив здравният министър проф. Николай Петров. Идеята е обсъдена между него и финансовия министър Владислав Горанов.

Това може да стане чрез осигуряване на кредити срещу малка лихва или без лихва. Със средствата лечебните заведения ще могат да предоговорят част от задълженията си.

Дълговете на болниците към момента надхвърлят 500 млн. лева. Те са основно към доставчици на услуги и консумативи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве