Критично е състоянието на бащата от самолетната катастрофа край Шумен

Бащата и синът от Шумен, чийто самолет се приземи аварийно край града и се удари в дърво, са настанени в интензивно отделение на местната болница. Критично е състоянието на бащата Валери Димитров/62г./, който е в медикаментозна кома на апаратно дишане, каза управителят на МБАЛ д-р Димитър Костов пред "Труд".

Пилотът с дълъг стаж е в травматичен шок, с гръдна травма, множество счупени ребра, травма на бял дроб и ключица. Синът му Александър/26г./ е с фрактура на бедро и ръка. Под наблюдение е и скоро ще бъде преместен в ортопедия, няма опасност за живота му.

От Апелативна прокуратура-Варна съобщиха, че под ръководството на Окръжната прокуратура в Шумен започва оглед на местопроизшествието с участието на експерти от Дирекцията за разследване на произшествия във въздушния, водния и жп транспорт към Министерството на транспорта.

Разследването на причините и обстоятелствата, довели до тежкия инцидент, е възложено на следовател от Окръжния следствен отдел към Окръжната прокуратура-Шумен.

Както "Труд" писа , около 19,20 часа в сряда при заход за кацане на летищна площадка в Шумен 4-местен частен самолет „Piper“ с двама души на борда баща и син претърпя инцидент. По думите на Христо Христов, ръководител на специализираното звено за разследване на авиационни инциденти, който е на мястото за оглед, самолетът е изпълнявал планиран полет от Балчик към Шумен.

При подход за кацане в Шумен машината на базата на данни на очевидци стремително се снижава към земята и пилотът не е успял да овладее самолета, като той се е приземил аварийно. Ударил се е в дърво и при това е компрометиран единия му резервоар с гориво, от който започва теч. Огнеборци от Шумен светкавично обезопасиха машината и мястото и не допуснаха пожар и експлозия.

Има три хипотези за причините за катастрофата - човешка грешка при подхода за кацане, технически отказ на самолета или неблагоприятни метеорологични условия.

По случая е образувано досъдебно производство по член 343, ал. 3, във връзка с ал. 1, във връзка с член 342, ал. 1 от НК. Предстои да бъдат назначени съдебномедицинска и съдебно-технически експертизи, обобщават от Апелативна прокуратура-Варна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България