Критично ниски добиви от грозде очакват стопаните

Критично ниски добиви от грозде и влошено качество на продукцията очакват тази година лозарите в цялата страна. Причината за лошата реколта от грозде са обилните дъждове през юни и юли, които нанесоха големи щети на лозовите масиви, съобщи БНТ. Според производителите от Великотърновско, тази стопанска година е една от най-лошите за гроздовата реколта от десетилетия.

Деян Жеков стопанисва 420 декара лозя в землището на Горски Долен Тръмбеш. Казва, че е направил двойно повече разходи, за да спаси реколтата. Жеков отглежда осем сорта бяло и червено грозде, като във всички насаждения има поражения от дъждовете.

"Обикновено имаме четири-пет пръскания, а тази година са осем, даже девет! И доста повече пари отидоха за препарати, горива и за работна ръка", каза замеделският стопанин.

Лозарите изчисляват, че една трета от белите сортове ще е брак, а от някои червени сортове добивите ще паднат наполовина.

"Червените се оказаха по-капризни и при тях проблемите са по-сериозни! Може би на 60-70 процента ще бъде тази година, при белите по-малко, но там ще има може би 40%", обясни Деян Жеков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България