Крият опасните язовири в България

От инспектираните 4390 над половината имат неизправности

Опасните язовири у нас са 81, но пълен списък с имена на тези водоеми не бе обявен. Данните бяха представени на брифинг от Върховната административна прокуратура, която е възложила проверка на всички язовири у нас на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор.

По време на брифинга се разбра, че с най-висок риск са яз. “Карбинци” в община Димово, яз. “Манастирски дол”, язовир в община Криводол, яз. “Вълчи дол”, яз. “Иваново” и яз. “Бели Искър”. Според специалистите последният е “частично неработоспособен” и по него незабавно трябва да започнат укрепителни дейности, тъй като състоянието му е в предпоследна степен на опасност. За останалите данни не бяха представени, като от ВАП обясниха, че те са в ДАМТН. Оттам пък казаха, че няма повод за безпокойство, защото всъщност за предаварийните 81 язовира имало издадени предписания да бъдат изпразнени, а предаварийното състояние е моментно положение, установявано при проверка. След това собствениците трябва да предприемат спешни ремонти или водоемът да бъде изпразнен.

Относно самата проверка – досега са обследвани 4390 язовира, при 54,44% е открита някаква неизправност, като ревизията продължава. При 205 водоема има множество нарушения, но не са предаварийни.

Повторните проверки ще приключат на 10 март.

От септември 2016 г. текат проверките, които прокуратурата възложи на ДАМТН. Масово не се изпълняват указанията за безопасност. Има и много съоръжения, за които не се знае чия собственост са. Въпреки многобройните нарушения издадените актове за административни нарушения са едва 11.

Синоптикът Петър Янков уточни пред “Труд”, че в идните дни няма да има голямо снеготопене, което да повиши нивата на реките и да създаде опасност от преливане на язовирите.

По повод разследването на инцидента с яз. “Иваново” в с. Бисер, при който на 6 февруари 2012 г. загинаха 8 души, един от наблюдаващите прокурори Гергана Мутафова заяви, че вече има обвиняем. Това е бившият областен управител на Хасково Ирена Узунова. Поради спор за собствеността на язовира с Министерството на отбраната тя е трябвало да предотврати бедствието.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.