Крум Зарков: Комисията за конфискация на имущество да не влиза в единния орган за борба с корупцията

Новата агенция трябва да има разследващи функции

„Антикорупционният закон, предлаган от Министерство на правосъдието, няма да сработи, той е концептуално сгрешен”. Това заяви в ефира на БНТ зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Крум Зарков, съобщиха от пресцентъра на левицата. По думите му три са основните линии, които различават предложението на левицата за антикорупционен закон от това на управляващите.

„Ние считаме, че единният орган трябва да се бори само с корупцията по високите етажи и да не се объркват функции от различен характер", обясни Зарков. На второ място според него той трябва да има разследващи правомощия и когато се засекат нередности, те директно да преминават към наказателно преследване и евентуално наказание, което е показателят за ефективна борба с корупцията.

„На трето място трябва основната фигура на този орган - неговият председател, да бъде изваден от политическите борби и обвинения и да се назначава от надпартийна фигура, каквато у нас е президентът”, обясни социалистът и допълни, че независимостта на председателя се гарантира чрез обвързаността му с мандат.

Крум Зарков каза също, че за създаването на този орган трябва да се извади главно специализираната дирекция, следяща за корупционни прояви на висши длъжностни лица от ДАНС и на тази основа да се надгради, за да се получи един цялостен и ефективен орган.

Той обясни, че корупционните престъпления са едни от най-трудните за доказване. „Двамата или повече замесени имат интерес това да остане тайна. Затова агенцията трябва да има оперативна самостоятелност, да търси и намира информация по различни канали. Всеки един сигнал, анонимен или не, трябва да подлежи на проверка. Този обаче, който се ангажира с името си и сигнализира, ще получи правото да получава обратна информация какво се случва със сигнала му”, подчерта зам.-председателя на ПГ на левицата.

Според него гражданите трябва да са спокойни за правата си и за това, че няма да бъдат разследвани нецелесъобразно, тъй като агенцията ще бъде ограничена само върху определена категория лица и само върху определен тип престъпления. По думите му в предложенията на БСП е записана и възможността агенцията да се самосезира и по медийни публикации.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика