Полицията задържа мъжа, заплашил, че ще взриви мост в Киев

„Дубльор за Ада” пътува към Лондон

Нетаняху пред поражение на вота (ИНФОГРАФИКА)

Овладян е пожарът край летище София

Десислава Атанасова: Съкратеното съдебно следствие ще бъде отменено

Данък „телевизор” влиза в парламента По закон се плаща на електромер - по 3,36 лв. месечно за частни лица и по 14 лв. за фирми

Облагане на заеми между свързани лица

Нетаняху отмени участието си в Общото събрание на ООН заради политическата обстановка в Израел след изборите

Адвокати не харесвали Гешев, ах

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 19 септември 2019

Идва суха и топла есен Чака ни Коледа без сняг

Убийците без право за намаляване на присъдата

ООН ще изпрати експерти, които да анализират атаките над рафинериите в Саудитска Арабия

Депутатите „закрили” 1000 кметства Променят закон „на пожар”, за да узаконят местната власт

Голям пожар край летище София (ВИДЕО) Няма опасност за хората и аеропорта, съобщават от пожарната

Кръвният център в Търново спешно се нуждае от дарители с група А

Отделението по трансфузионна хематология при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” спешно се нуждае от кръводарители с кръв група А. В няколко последователни дни, за пациенти от стационарите във Велико Търново и Горна Оряховица се налага многократно кръвопреливане, което драстично намалило запасите на отделението, а лечението на болните продължава.

Затова от Кръвцентъра отправят призив към желаещите да помогнат, като дарят кръв в удобно за тях време, от 8 до 13 часа, на място в стационара в областната болница.

Макар че сега нуждата е предимно от кръводарители с кръвна група А, няма да бъдат върнати доброволни и безвъзмездни дарители от всички други кръвни групи. Пациенти, за чието лечение и поддържаща терапия се налага кръвопреливането дори и сами да осигурят дарители не биха могли да издирят конкретно такива с кръвна група А. Затова в такива случаи е важен принципът на солидарността и за да се попълнят запасите от липсващата кръвна група се разчита на помощ и съпричастност от всеки, чието здравословно състояние и възраст позволява да дари кръв.

„Минималният срок между две кръводарявания е поне 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави ,да не приемат медикаменти, да са на възраст от 18 до 60 години, да са хапнали и отпочинали и да представят документ за самоличност“, напомнят от здравното заведение във Велико Търново.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.