Кръвният център в Търново спешно се нуждае от дарители с група А

Отделението по трансфузионна хематология при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” спешно се нуждае от кръводарители с кръв група А. В няколко последователни дни, за пациенти от стационарите във Велико Търново и Горна Оряховица се налага многократно кръвопреливане, което драстично намалило запасите на отделението, а лечението на болните продължава.

Затова от Кръвцентъра отправят призив към желаещите да помогнат, като дарят кръв в удобно за тях време, от 8 до 13 часа, на място в стационара в областната болница.

Макар че сега нуждата е предимно от кръводарители с кръвна група А, няма да бъдат върнати доброволни и безвъзмездни дарители от всички други кръвни групи. Пациенти, за чието лечение и поддържаща терапия се налага кръвопреливането дори и сами да осигурят дарители не биха могли да издирят конкретно такива с кръвна група А. Затова в такива случаи е важен принципът на солидарността и за да се попълнят запасите от липсващата кръвна група се разчита на помощ и съпричастност от всеки, чието здравословно състояние и възраст позволява да дари кръв.

"Минималният срок между две кръводарявания е поне 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави ,да не приемат медикаменти, да са на възраст от 18 до 60 години, да са хапнали и отпочинали и да представят документ за самоличност", напомнят от здравното заведение във Велико Търново.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони