Издирван с влязла в сила присъда към МВР: В Испания съм, хванете ме!

Кристиан Вигенин: Меркел каза това, което искахме да чуем

Психолози и социални работници влязоха в къщата на ужасите в Свищов Общинската администрация предприе мерки за социализирането на трите жени

Християн Гущеров е задържан заради сбиване в заведение

Талибаните поеха отговорност за атаката в Кабул

Десетки хиляди на протест в Солун: Македония означава Гърция

ДПС предлага програмен кабинет и програма за ускорено развитие

17-годишен катастрофира в дърво, колата му изгоря

Президентството: Извършена е нерегламентирана публикация в профила на държавния глава

Приход от 1,4 млн. лева от данъци планира Община Павликени

Д-р Красимира Иванова: Хепатит C уби баща ми, зарази се след кръвопреливане Системата за проверяване на кръвта да гарантира 100% нейната безопасност, призова сестрата на премиера Бойко Борисов

Проф. Божидар Димитров: Комунизмът у нас беше държавен капитализъм

Патриарх Неофит за македонската църква: Имаме консенсус по главните въпроси на бъдещото

Премиерът Борисов ще се срещне с чешкия си колега Андрей Бабиш

Дамаск осъди турската операция в град Африн

Кръвният център в Търново спешно се нуждае от дарители с група А

Снимка: Архив

Отделението по трансфузионна хематология при МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” спешно се нуждае от кръводарители с кръв група А. В няколко последователни дни, за пациенти от стационарите във Велико Търново и Горна Оряховица се налага многократно кръвопреливане, което драстично намалило запасите на отделението, а лечението на болните продължава.

Затова от Кръвцентъра отправят призив към желаещите да помогнат, като дарят кръв в удобно за тях време, от 8 до 13 часа, на място в стационара в областната болница.

Макар че сега нуждата е предимно от кръводарители с кръвна група А, няма да бъдат върнати доброволни и безвъзмездни дарители от всички други кръвни групи. Пациенти, за чието лечение и поддържаща терапия се налага кръвопреливането дори и сами да осигурят дарители не биха могли да издирят конкретно такива с кръвна група А. Затова в такива случаи е важен принципът на солидарността и за да се попълнят запасите от липсващата кръвна група се разчита на помощ и съпричастност от всеки, чието здравословно състояние и възраст позволява да дари кръв.

„Минималният срок между две кръводарявания е поне 60 дни. Кръводарителите трябва да са здрави ,да не приемат медикаменти, да са на възраст от 18 до 60 години, да са хапнали и отпочинали и да представят документ за самоличност“, напомнят от здравното заведение във Велико Търново.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.