Камарата на представителите в САЩ осъди изтеглянето на американските войски от Сирия

Балъков потушил скандал на полувремето

Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 17.10.2019

На 17 октомври 2019 да почерпят

Възрастен мъж се самоуби с преработен пистолет в Бургас

Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британска телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Кръводарителите във Варна намаляват

Кръводарителите във Варна намаляват, а нуждите на болниците растат. Това съобщи пред „Труд“ д-р Жанина Йорданова, директор на Районния център по трансфузионна хематология. Той снабдява с кръвни продукти морската столица, Добрич, Силистра, Търговище и Шумен.

„Годишно от всички градове преработваме около 23 000 единици кръв. Крайно недостатъчни са, тъй като в сходен център като Пловдив са 10 000 повече. През 2015 г. дарителите във Варна бяха 12 100 души. Картината към момента сочи, че тази година ще са по-малко, а за да работим нормално са необходими поне 15 000. Дори близките на пациенти в нужда все по-често не възстановяват ползваните количества. Някои просто не смогват, защото има болни в хематологията, чийто живот се поддържа с ежемесечно кръвопреливане“, коментира д-р Йорданова.

Най-често дефицит се получава за кръвните групи А отрицателна и 0 положителна. За първата в момента има заявки за петима пациенти, които ще стопят запасите на центъра, ако не се появят кръводарители, описа ситуацията д-р Йорданова. Тя апелира варненци да не ползват услугите на продавачите на кръв, които ежедневно причакват клиенти край центъра. От закъсали близки на пациенти  те искат по 100-120 лв. за банка от 450 мл, но след пазарлък често смъкват цената до 70-80 лв.

„От 2 г. чрез националната инфосистема сме ограничили черния пазар, тъй като там се вписва ЕГН на всеки донор. Ако в кръвта му е имало отклонение, повече не може да дари никъде в страната. Така засичаме и продавачите, ако опитват да дават кръв по-често от минималния срок от 60 дни. Инфосистемата значително сви процента на брак и ненужни разходи, но не може да ликвидира търговията с кръв, докато има търсене“, обясни д-р Йорданова.

Според нея най-тревожна е ниската активност на младежите.

В момента върви кампания в университетите във Варна, но в нея масово се включвали само студентите от Медицинския университет, докато на други места доброволците били едва десетина.

„Не купувайте кръв,  дарявайте безвъзмездно!“, призова д-р Йорданова.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.