Кръводарителите в Бургас се увеличават

Всеки, който желае да дари кръв, може да го направи в Отделението по трансфузионна хематология, което се намира на гърба на Първа поликлиника. 

903-ма души са били готови да помогнат на УМБАЛ през април

903-ма души са изявили желание да дарят кръв през месец април, съобщиха от Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас. Те са с 334-ма повече, отколкото предишния месец. Заради пандемията и обявеното извънредно положение, през  март броят на кръводарителите спадна рекордно. Същевременно, нуждите от кръв за родилки, оперирани и пациенти на регулярно кръвопреливане, не намаляха, коментират лекарите от държавната болница УМБАЛ. През март, в Бургас са се явили едва 569 желаещи, като от тях са успели да дарят кръв 456 души. За да бъдат достатъчни количествата, Бургас се нуждае месечно от 700 кръводарители.
 
Община Бургас и ръководството на УМБАЛ Бургас взеха мерки и призоваха всички здрави хора да помогнат, като станат дарители и спасят човешки живот. Бяха организирани изнесени акции - от прокуратурата, от спортните клубове в Бургас. На призива откликнаха множество желаещи. 
 
 
"От името на пациентите, благодарим на всички безвъзмездни кръводарители, които се отзоваха на призива. 111 души се включиха в изнесените акции и дариха кръв безвъзмездно, а не за конкретен човек. Те помогнаха на много непознати за тях пациенти от Бургас и региона, сред които родилки и малки деца", казаха от Отделението по трансфузионна хематология.
 
Така, за април, отделението вече отчита 903-ма явили се кръводарители. От тях до физическо даряване са достигнали 675 души, останалите са отпаднали по медицински показания. Отделението по трансфузионна хематология снабдява с кръв всички болници в Бургас и региона.  
 
По време на активния туристически сезон, когато се увеличават инцидентите и катастрофите, нуждите са по-големи.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони