Жълт код за поледици в 9 области в страната

Цветан Цветанов: 800 са гражданите от Западните Балкани, които са се сражавали за ИДИЛ

Григор остава четвърти в света, тренира полугол за следващия турнир в Маями

Рублата поскъпна след изборите в Русия

Габрово става столица на магията Над 100 магове от 9 държави ще покажат своите таланти на “Магична Среща Златна Котка 2018”

Принц Хари без предбрачен договор Вярвал, че бракът му ще е продължителен

Енергия за 90 км/ч Култовият дребосък Isetta се възражда на ток

Търговската война на Тръмп Заетостта в американската икономика няма да се повиши, но ще растат цените на много стоки и услуги

Обречените усилия на госпожа Габриел

Агенцията по вписванията в София няма да работи с клиенти заради авария

Цветанов: Западните Балкани са акцент в работата на Европол (НА ЖИВО)

Във Враца започва повторният оглед на щетите от ураганната буря

Нено Димов: Протестите за Пирин са политическа кампания, която ще продължи до изборите

Шефът на Европол: 30 хиляди са потенциалните терористи в Европа

Битката между Русия и Запада на територията на България От перестройката до днес тя мина през пет етапа

Кръгла маса за предизвикателствата в биологията организира ПУ “Паисий Хилендарски”

Кръгла маса-дискусия с ученици от 10-и, 11-и и 12-и клас на тема “Предизвикателствата в биологията” ще се проведе този петък от 14 часа в Дома на учените в Пловдив. Организатор на форума е Биологическият факултет на ПУ “Паисий Хилендарски”, а дискусията включва три актуални теми от биологичната наука, които ще бъдат представени от младите докторанти Анелия Павлова, Данаил Минчев и Радослава Стоянова. “В ерата на информационните технологии е време да осъзнаем, че информацията не е знание и мъдростта не може да се представя като купчина данни. Неzависимо от огромните успехи на биологичната наука и в частност на медицината и днес търсим отговорите на въпросите за произхода на живота и на човека. В нашия материален свят, за да оцелеем като биологичен вид, имаме нужда от алтернатива, от връщане към природата”, твърдят организаторите.

С инициативата на докторантите за провеждане на кръгла маса Биологическият факултет на ПУ “Паисий Хилендарски” иска да представи на младите хора алтернативата на технократското мислене и ползата от екологичното и биологичното мислене. Идеята на организаторите е подобни събития да се превърнат в традиция, която да събира ученици, желаещи да се докоснат до света на науката. Анелия Павлова е докторант по зоология. Темата й е озаглавена “Прилепите – летящите бозайници или копия на Батман!?” и тя ще се опита заедно с учениците да дискутира “З
ащо еволюцията е създала уникално летящите бозайници – прилепите?” и “А щом те могат да летят и са бозайници като нас, дали митът за Батман не е истина?!”

Втората тема на кръглата маса ще бъде презентирана от докторанта по молекулярна биология Данаил Минчев, който ще разкаже за функциите на РНК и ще напомни, че не всички ензимни молекули са с белтъчна природа. Темата му е със заглавие “Гени, гении и крокодилът Гена. Нови факти в областта на молекулярната генетика”

Темата на Радослава Стоянова е “Биология на развитието в медицинската практика. Асистирани репродуктивни технологии.” Учениците ще се запознаят с опашатите истории за това какво се случва, когато сперматозоид срещне яйцеклетка. Ще бъде представен оплодителният процес от гледната точка на ембриолога и асистираните репродуктивни технологии като съвременен метод на лечение.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.