Кръстиха деца с царски имена в Голямата базилика в Плиска

Реставрацията на Голямята базилика не пречи в нея да има кръщенета, венчавки и да бъде посещавана от туристи

Осем момичета и момчета с царски имена приеха християнството в Голямата базилика в първата българска столица Плиска. Масовото кръщене беше извършено в понеделник срещу деня на Св. Цар Борис Покръстителя.

Негов съименник Борис на 1 годинка бе най-малкият кръщелник. А Симеон на 9 г. от Шумен се оказа баткото на новопокръстените. Родителите на Данаил Яхнис /3 г./ го доведоха от Украйна за свето кръщение в Голямата базилика. Двегодишните близнаци Ния и Ангел дойдоха от София по изричното желание на майка им, родена в Шумен. Петьо, Нина и Ивайло бяха другите кръщелници, които отците Андрей и Димчо благословиха и топиха в купела.

По време на светото тайнство храмът се изпълни с вярващи, така както е било и преди 1 152 години. Сред гостите бе и директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, пръв радетел за възстановяване на Голямата базилика. Той подари икона на всяко от новопокръстените деца и обяви, че първата докладна, която ще изпрати на премиера Бойко Борисов е за отпускане на средства, за да продължи реставрацията на майката на всички български църкви. Двамата вече имали разговор за това, а Борисов поискал снимки да види свършеното.

"Досега са вложени около 1 млн.лв., но една част бяха за разкопки и за почистване на манастира към Голямата базилика", уточни Димитров. Има средства строители да работят две-три седмици. Докладната на Димитров ще е за сума по-малка от 1 млн.лв., като чисто психологическа граница за министри и журналисти, подчерта музейният шеф. Свършено е много, изградена е част от огледалната дясна стена на базиликата. Ще има ротонда с вода от свещения кладенец, а той ще бъде със сребърни решетки за пречистване на водата. "Цар Борис я е строил 10 г., ние за по-малко, за 4-5 ще я направми, но не се ангажирам със срокове", каза професорът, защото не става въпрос за градеж на завод, а за реставрация на храм.

Гости на масовото кръщене бяха и шуменските депутати от ГЕРБ Димитър Александров и д-р Румен Генов, кметът на община Каспичан Милена Недева, създателят на Двора на кирилицата в Плиска Карен Алексанян, историкът проф.Пламен Павлов и негови колеги.

Тържествата в Плиска продължиха с открит урок по родолюбие и театралната постановка "Смешен петък" от Молдова. На 2 май се честват 1 110 г. от успението на Св.Цар Борис и в Плиска Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще служи света литургия, ще бъде осветен и паметник на владетеля в Двора на кирилицата. Благодарствен молебен, концерт и заря ще радват гостите на старата столица.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България