Кръст и на двете ръце обрича на лудост

Издателска компания „Маркет пул” е подготвила за печат произведението „Тайните на ръката” на французина Адолф Дебарол (1801-1886).

Книгата е издадена за първи път в Париж през 1859 година и се смята за класически труд по хиромантия.

Дебарол е определян като основател на научния и аналитичен подход към хиромантията, а „Тайните на ръката” е имала стотици издания през последните 150 години и е преведена на всички световни езици. Това е настолна книга за всички гадатели и окултисти на планетата.

Заслугата на Дебарол е не само в това, че е привлякъл вниманието към хиромантията на световни величия като Балзак, Александър Дюма-баща, Фредерик Льометр, Ламартин, но и за това, че за първи път е приложил към своите практически изчисления солидна теоретична база.

В неговия труд хиромантията е неразривно свързана с древни херметични науки като Кабала, астрология, алхимия, теософия, а чрез тях и с френология и физиогномика.

По този начин „Тайните на ръката” не само тълкува рисунките от линиите на ръката на човек, но и открехват вратата към невидим астрален свят, който не само се допира до реалния свят, но буквално го пронизва.

Книгата на Дебарол е оказала влияние върху цялата теория и практика на световния окултизъм, водейки към синтез на древни и полузабравени науки със съвременността.

Авторът е известен и като художник. Той сам илюстрира книгата си, в която синтезира цялото езотерическо познание на своето време

Книгата е преведена и издадена в България през 1905 г. в Свищов от братята Никола и Петър Славкови в „Скоропечатницата на Петър А. Славков”.

Подготвеното за печат издание от „Маркет пул” е точно копие на изданието на братя Славкови, като единствено е осъвременен правописът.

„Труд” публикува в няколко поредни съботни броя откъси от книгата „Тайните на ръката - За изкуството да се познава по пръстите и дланите на ръцете: живота, характера, наклонностите и бъдещето на человека.”

 

Нашата воля и действията ни, всяка минута, непосредствено се отразяват върху ръката. Стремленията и желанията ни оставят отпечатък върху дланта, също като водата, която падайки капка по капка върху камъка, оставя следи.

В миналия съботно-неделен брой на “Труд” ви запознахме с линията на сърцето и с основните издигнатини на дланта:

Юпитер – означава: благородна гордост или глупаво тщеславие.

Сатурн – предопределение към зло или добро.

Аполон – обич към изкуствата и богатството.

Меркурий – обич към науките или хитростта.

Марс – умение да се владее или жестокост.

Луната – въображение или глупост.

Венера – любов или разврат.

Продължаваме с линията на главата, която авторът нарича Главната линия и с линията на живота (Животната).

Главната линия

Тази линия започва от показателния пръст. Обикновено тя в началото си бива съединена с животната линия, но изведнъж се отделя от нея. Тя е хоризонтална и съпътства животната линия, обхождайки Венерината издигнатина.

Главната линия, ако е права и дълга, означава: здраво разсъждение, ясен ум и силна воля. Пресичайки марсовата долина, свършва на нейната издигнатина и върви спокойно и равно пред всички неприятности на живота. Такава линия дава полезни за борба качества, като: енергия, предвидливост, постоянство и хладнокръвие. Тези качества се засилват още повече ако и марсовата издигнатина е развита. В противен случай, качествата или се губят, или се намаляват. Много дългата и права линия означава: скъперничество или крайна и излишна пестеливост. Ако главната линия, като минава през марсовата долина, отива право на лунната издигнатина, означава: леконравен възглед върху живота. Такива са артистите и хората, които витаят в облаците.

Ако главната линия отива далеко в лунната издигнатина, предсказва; мистицизъм. Човекът с такъв знак може да попадне в мистическо побъркване на ума. Това може дори да е фатално, ако лунната издигнатина, заедно с чернодробната линия, образуват кръст (разбира се, този знак трябва да е в съвпад и на двете ръце).

За чернодробната линия ще говорим по-нататък.

Ако главната линия не е съединена от началото с животната линия, означава: вяра в себе си, неволна откровеност, дързост, грубост и много прибързани решения. Ако линията не е съединена, а планетите, т.е. издигнатините Марс и Сатурн, са много изпъкнали, показва: смелост, но и крайна непредвидливост. Такива ръце имат родените актьори, адвокатите, проповедниците, певците, които се отнасят презрително към публиката и имат непоколебима вяра в себе си. Ако главната линия е бледа и широка, означава комплекси и предпазливост. Ако тя отива само до половината на дланта, означава: тесногръдство, слабохарактерност, нерешителност, често пъти и глупост. Ако линията се спира в марсовата долина наравно със сатурновата издигнатина, то тя предсказва: къс живот и насилствена смърт. Ако главната линия е във вид на синджирче (верижка), показва: неясни мисли, а тъй също и предразположеност към мигрена. Ако линията е бледа и цвят, означава: нерешителност и колебание.

Ако главната линия пресича цялата длан и като се открие и обтегне дланта, големият пръст бъде наведен към Юпитер, а не е наведен навън, означава: скъперничество, алчност и егоизъм.

Ако под сатурновата издигнатина главната линия се прекъсва на две половини, означава: насилствена смърт.

Ако главната линия не е много дълга, означава: разумност, основателност, ред и икономия. Ако е умерено дълга и притежателят й има големи очи означава: добра памет.

Главната линия, ако се довършва във форма на вилка означава: хитрост. Главна линия, която се повдига по направление към Меркурий, означава: хитрост, дипломатически способности, деликатно водене на разговор и умение за преговори. Ако на лунната издигнатина се образува кръст от чернодробната и главната линия, означава: лудост.

Главната линия разделена на края, от която едно клонче образува продължение на линията и отива право, а другото клонче отива към лунната издигнатина, показва: бягство от истината и равнодушие към грешките и лъжите. Който има това разклонение, той е осъден винаги да греши и да лъже другите, т.е. лъжец, лицемер и двуличен човек.

Главната линия, която се захваща под сатурновата издигнатина и отива до марсовата издигнатина и ако при това сърдечната линия е незначителна и неясна, означава, че в този човек главата заменя сърцето. Като се подчинява на волята и инатът си, такъв човек мисли, че постъпва правилно. Такива линии, понеже попадат под влиянието на Сатурн и Марс, показват: огорчения и нещастия. Това лошо предсказване може да се отстрани, само ако има добра сатурнова линия. Ако главната линия е пречупена на две или разпокъсана под сатурновата издигнатина, означава: склонност към престъпление, подлудяване. Всяка линия, която пресича главната линия право под сатурновата издигнатина, винаги има подобно значение, защото предава сатурновото влияние. Ако главната линия е къса, дълбока и не преминава зад сатурновата издигнатина, означава: слабо здраве и смърт на млади години. Сърдечни или главни линии, които се захващат от това място означават: къс живот.

Ако главната линия е дълга, тънка и малко се забелязва, означава: лекомислие, разсеяност. Ако на края тази линия се качи към сърдечната линия и се допира до нея, означава: преждевременна смърт. Такова значение има ако е и къса, но тогава също означава още завист и нещастна съдба.

Ако главната линия се подвига към сърдечната линия и е възеловидна и изкривена, означава: глупост. В средата на главната линия ако има кръст, означава смърт или катастрофа.

Ако главната линия в началото си е прерязана, означава: болест в краката, падане, удар в главата. Ако е пресечена с няколко линии, означава: къс живот или болести.

Ако главната линия по-цялата си дължина се придружава от друга една такава (т.е. да бъде двойна) то това е много щастлив признак. Означава: наследство, богатство.

Ако главната линия бъде много близо до сърдечната линия, означава; сърцебиене, припадък и лукавство.

Ако главната линия под сатурновата издигнатина завършва с дебел край, означава: удар в главата, от което ще последва смърт.

Ако главната линия бъде възеловидна, не равна и с различно оцветяване, означава: лошо състояние на духа и лош черен дроб.

Ако главната линия се състои само от отделни клончета, макар и дълга, означава: чести болки в главата, безпаметност, забравяне и вечна разсеяност.

Ако главната линия се спуска чак до лунната издигнатина, означава: бедност и удавяне, тъй като луната царува над водата.

Ако главната линия се връща отново към големият пръст, означава: любовно нещастие, но също така и егоизъм.

Ако главната линия се вдига към сърдечната линия, означава: вятърничавост и глупост.

Ако главната линия е твърде тънка, означава болест в черния дроб, страдание от стомаха.

Животната линия

Оттук започва неприятното и тежко място на нашето учение. Оттук ще започнем да се учим да четем по ръката. Чрез ръката си можем да узнаем колко ни остава да живеем, какви болести имаме, какво ще се случи и ако видим лоши и зловещи указания, казваме: хиромантията лъже! Но мисълта ни е налегнала и ни мъчи.

Може да не казваме всичко на онези, които идват при нас, за да им гледаме на ръцете. Може да скриваме лошите случаи, отбелязани с лоши знаци… Но тук в нашата книга ние не можем да скрием нищо и не трябва да крием нищо! Можем само да уверим, че волята, дори понякога да е безсилна пред лошата съдба, пак може да отстрани и измени много неща.

Ние всички се раждаме с лоши съдбоносни зародиши, от които в крайна сметка загиваме. Но като знаем кое именно ни заплашва, можем, ако не да го отстраним съвсем, поне да отдалечим злото, като узнаем слабата му страна.

Благодарение на хиромантията, можем да постъпим с душевните си болести така, както постъпваме и с физическите си болести- те ще се подчинят на упоритото лечение.

Опитът напълно е доказал, че знаците на ръцете съобразно с изменението на характера могат да се скъсяват, продължават, да се губят и пораждат отново. Ако звездният свят подейства на нас, то и ние тъй също можем да подействаме над него и да обърнем добрите предсказания в лоши, а лошите - в добри.

Само звездите са единствените знаци, които не се изменят и които означават неизбежни удари на съдбата, които не можем да променим. Нашата воля и действията ни, всяка минута, непосредствено се отразяват върху ръката. Стремленията и желанията ни оставят отпечатък върху дланта, също като водата, която падайки капка по капка върху камъка, оставя следи.

Ако животната линия е дълга, равна и малко червеникава, предсказва: дълъг и щастлив живот, без всякакви сериозни болести. Означава също така и добър характер. Ако животната линия е бледа и дълбока, предсказва: лошо здраве, лоши инстинкти и склонност към завист. При широка и дълбока линия- обратното на дълги и червеникави.

Ако животната линия е къса, означава: кратък живот. Ако е и пречупена на едната ръка, и слабо отбелязана на другата ръка, означава: сериозна и тежка болест.

Ако на едната ръка животната линия е скъсена, а на другата продължена, може с увереност да се каже, че е преживяна тежка болест, но опасността е преминала. Смъртта е неизбежна само тогава, когато животната линия е скъсена наравно и на двете ръце. Често пъти това означава умствена смърт, лудост.

Ако линията е двойна, означава: разкошен живот.

Ако линията е лошо отбелязана ( във вид на синджирче) означава тежък живот и мъки. Ако линията е синкава и с червени точки означава: гняв и склонност към яростни изблици.

Ако линията, като се захваща между големия и показателния пръст, дава две клончета или израстък на юпитеровата издигнатина, и се показва, все едно започва от тази издигнатина, това е знак за честолюбие. Това предсказва още и успех, победи, ордени и титли.

Ако животната линия е пресечена с много и малки чертички, означава: чести болести. Ако чертичките са капилярни, означава: болест в главата.

Ако от животната линия излизат клончета по направление към сгънката на ръката над дланта при основата, означава: бедност и разорение.

Ако животната линия се съединява с главната и сърдечната линии означава: нещастие, дори насилствена смърт. Животът е в опасност, когато сърцето и главата се намират във властта на животинските инстинкти. Главната линия, ако е притисната към животната линия и придружава последната, означава: свенливост и крайно недоверие в собствените сили.

Пак повтарям, че ако знакът е само на едната ръка, нищо не означава. За да има гибелно значение, трябва да го има и на втората ръка. Преди да се произнесе окончателно и справедливо, гадателят трябва щателно да изучи и двете ръце. Клончетата, които излизат от двете страни на животната линия и отиват нагоре, означават: богатство, почести, стремления към висок пост и успех.

Ако животната линия е неравна (на едно място по-дълбока, на друго по плитка), означава: гняв и нервен характер.

Ако е раздвоена при началото си между големия и показателния пръст, означава: тщеславие, безсилие и горделивост.

Ако животната линия в началото си е повече червена отколкото на края, означава: безсмислен инат.

Ако животната линия е дълга и много тънка означава: лошо здраве. Ако е малко червена и върви накъсано, означава: къс живот.

Ако животната линия се прекъсва на места, това е признак на недъзи. Ако при това в средата си има длъбинка с няколко точки, означава: опасност от внезапна смърт.

Ако тя е скъсана предсказва: голяма опасност за живота в съответстващата години. Ако животната линия е дълга и изглежда, като че е издълбана, показва: тъжен, завистлив, подозрителен характер и лошо здраве.

Ако на животната линия има набръчкване, означава: събития, които предстои да се случат.

Марсовата линия, ако образува нещо като втора животна линия и върви паралелно с нея, до издигнатината на големия пръст, предвещава успех във военното поприще. Ако е ясна и червеникава, предсказва още любов към другия пол и невъздържаност.

Ако Марсовата линия е дълга и следва до края на животната линия, това е признак на запазване доброто здраве до края на живота. Когато тези линии са зле сформирани лошото им значение може да се поправи с двойните линии. Но ако и те са слабо изразени, означава, че лошите значения се удвояват, както и добрите линии удвояват добрите предсказания. Краткият живот и внезапната смърт се означават с еднакви, кратки животни линии, на еднаква височина и на двете ръце.

Следва

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл