Ксения Собчак - За отвличане на вниманието

На първата си пресконференция, след като обяви кандидатурата си за президент на изборите през март 2018 г., известната в Русия телевизионна водеща Ксения Собчак, бе запитана от журналист в препълнената зала дали знае колко е средната месечна заплата в страната. Уцелвайки сумата от 35000 рубли, дамата го контрира с: да не си мислите, че не мога да помня цифри?!

Преди да обясни, че смята за обидно да се говори за нея като „богат човек”, че не може да бъде „близка до народа”. „Нашата задача е да помогнем на бедните да станат богати, а не на бедните да оглавят страната.” Което, както и да го погледнем, си е изключително добър лозунг за бутафорната кампания, каквато несъмнено ще бъде тази на Собчак за президентските избори в Русия догодина. И това не е предубедено мнение.

Най-малкото заради скептицизма, с който самите руснаци посрещнаха и коментираха в медиите и социалните си мрежи новината, че публична личност, милионер, бивша водеща на местната версия на „БигБрадър” и „корица” на „Плейбой” има претенции да наследи Човека в Кремъл. От най-ценните и въртени реплики безспорно беше тази за „Тръмп в пола” – как да не се посмееш!

Но каквото и да говорим, руският политически инженеринг достигна академични висини през последните години. И дори да скромничат за пред света сега, все ще изпуснат някой „мемоар” в близкото десетилетие, с който да се похвалят, че по въпросите на демокрацията „все още ползват молив”*. И ако случаят с Ксения Собчак (която призна, че се е срещала с Човека, но не е съгласувала кандидатурата си с Него) изглежда малко прозрачен, възможно е накрая да се окаже, че това е всъщност стратегията. Или не.

Което ни връща на дамата-кандидат за президент на Русия, която се обяви против всички, благодари на „жертвения агнец” на руската олигархия Михаил Ходорковски за подкрепата му, каза, че от гледна точка на международното право Крим е украинска територия, обеща да продължи да не обижда и напада директно Владимир Путин и да се оттегли от изборите, ако „стожерът” на анти-Кремълската опозиция Алексей Навални бъде допуснат да се кандидатира.

Ксения Анатолиевна Собчак е родена на 5 ноември 1981 г. в Санкт Петербург, в семейството на първия демократично избран кмет на старопрестолната руската столица, Анатолий Собчак. Последният, по стечение на обстоятелствата, ще е и началник на един конкретен Владимир Путин в градската управа до 1996 г. Факт. В ранните си години Ксения се занимава с балет и рисуване. Завършва английска гимназия, а през 2002 г. и Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО) като бакалавър по „политология”. Две години по-късно Ксения Собчак взема и магистратура по същата специалност с теза на тема „Сравнителен анализ на президентската институция във Франция и Русия”.

Ясно е, че след такава сериозна подготовка младата дама веднага се отдава на практика по специалността. С дипломата от МГИМО в джоба, звездата на Ксения Собчак изгрява през 2004 г. с телевизионното предаване „Дом-2” (пак звучи по-добре от „БигБрадър”), на което е водеща. В следващите няколко години русокосата телевизионна звезда се превръща във водещ секссимвол на „огромната страна”, надничайки от практически всеки телевизионен екран, билборд или първа страница на списание за развлечение. Със самопровъзгласила се за „главната светска дама на Русия” отпред, корицата на руското издание на „Плейбой” с Ксения Собчак се смята за една от 10-те най-сексапилни въобще.

И така до 2011 г., когато 31-годишната блондинка явно решава, че е „превалила хълма” за шоубизнес и й е време да се пробва в политиката. Включва се в протестите срещу фалшифицирането на парламентарните избори през зимата на същата година и през януари на следващата влиза в десетката на най-влиятелните жени в Русия, класация на водещи руски медии. Лятото на 2012 г. полицията прави обиск в дома й в Санкт Петербург, на основание, че издирва укриващ се опозиционен деец. В интерес на следствието са иззети в брой 1 108 420 евро, 522 392 долара и 485 325 рубли. Парите са й върнати три месеца по-късно, но като цяло от 2012 г. допреди седмица, Ксения Собчак, не се занимаваше активно с политика. И изведнъж…

*Анекдот от годините на космическата надпревара. Американците харчат милиони за химикалка, с която астронавтите да водят записки при нулева гравитация. А руските космонавти със същия успех използват молив.

 

Руси амбиции

Ксения разказва, че е сключила първия си брак още на 17години, в ранните 1990-те в Русия, за „мъж, който да я издържа материално”. Като съавтор на практическото пособие за млади дами „Омъжи се за милионер или брак от най-висш клас”, кандидатката за президент е закачила на ловния си колан през годините американски бизнесмени, руски политици и актьори. Всичко е в практическия опит!

 

За нея

Кандидат-людоед

Кандидатурата на КсенияСобчак за президент е подигравка. Тя е карикатура на либерален кандидат с людоедски възгледи на (б.р.- руски) демократ от ранните 1990-те.

Алексей Навални, руски опозиционер

Талант с опит

Ксения е талантлив човек и за последните години натрупа опит в най-различни области. Лично смятам, че ако има някакви политически възгледи, то ще трябва да започне да трупа опит от нулата. Политиката се отличава от журналистика и шоубизнеса, тя е съвсем различна материя. Политиката предполага волеизявлението на народа. Ако Ксюша е в състояние да отговори на това волеизявление на народа, ще има шансове в политиката.

Дмитрий Песков, говорител на президента на Русия Владимир Путин

Пратете я в затвора!

Как е възможно в Русия, практически на полуофициално ниво, да се появи една дама, която желае да участва в изборите за президент и вече прави изявление, че Крим е украински?! Това е престъпление! Вече сме въвели такъв член в наказателния кодекс и главният прокурор трябва да възбуди наказателно дело, следственият комитет да образува дело, да го предаде в съда и да я пратят в затвора за пет години.

Владимир Жириновски, руски политик

Обида за народа

Ако иска (Ксения Собчак) може да построи цялата си кампания върху мръсотии, гняв и раздразнение. Народът, Ксения, не се състои от „генетически утрепки” и не е „добитък”, както ласкаво обичате да го наричате, а от хората, които са сами по себе си Русия, нейната самобитност; хора готови да дадат живота си за родината.

Наталия Поклонская, руски депутат, бивш главен прокурор на Крим

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети