КСНС пак не се разбра за борбата с корупцията (обзор)

Законопроектите на ГЕРБ и БСП - разнопосочни

Този път закъснели и липсващи нямаше

След проваленото заседание на КСНС миналата седмица този път закъснели и липсващи нямаше. След 4 часа заседание обаче на “Дондуков” 2 първите мъже и жени в държавата не успяха да се разберат за новия орган, който ще бори корупцията, нито кой да назначава шефа му и дали да има разследващи функции.

“Съветът не успя да постигне съгласие за ролята и функциите на бъдещия антикорупционен орган, както и относно принципите за назначаване на неговото ръководство и контрол на действията на този орган.”призна в словото си след края на заседанието президентът Румен Радев.Така разнобоят между ГЕРБ и БСП, които излязоха със свои законопроекти, остава. Според текстовете на управляващите ще бъде създаден нов орган, в който механично ще се влеят няколко структури.От БСП пък предложиха свой закон, който предвижда да бъде създадена специална агенция “Антикорупция”.

Един от основните спорове между ГЕРБ и левицата е кой ще назначава председателя на бъдещата антикорупционна структура.Управляващите предлагат това да става в парламента, а от левицата искат президентът да назначава ръководителя на новия орган, за да бъде равноотдалечен и независим от всички институции. Според БСП няма логика шефът на новия антикорупционен орган да се назначава от мнозинството в парламената, което в същото време излъчва изпълнителната власт.

Държавният глава заяви, че все пак е постигнато единомислие по редица въпроси. “Участниците се обединиха около констатацията, че резултатите от борбата с корупцията по високите етажи на властта са ниски поради несъвършенства в законодателството”, каза президентът Радев.

“Поставихме и още една тема на днешното заседание. Обявихме, че демокрацията е в опасност. Свободата на словото също, защото медиите са част от демокрацията”, разкри председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. “Всички ясно заявихме волята си да се борим с корупцията”, категоричен бе пък председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България