На 25 май 2019 да почерпят

Андрей Миронов – вечният Остап Бендер Може да е знак на Съдбата, но руският актьор се ражда и умира на сцената

„Лудогорец“ е шампион на България за осми пореден път

Тръмп изпраща още 1500 войници в Близкия изток заради Иран

МВнР: Няма информация за пострадали българи при експлозията в Лион

13 души са ранени при експлозията в Лион, сред тях и дете

Светлана Иванова от София: Плодолечението е вид изкуство Доктор Емилова е неговата муза, споделя музикантката

Експлозия в Лион, има ранени (СНИМКИ и ВИДЕО)

Славимир Генчев спечели конкурса „Биньо Иванов”

Шумен награди заслужили ученици, учители и студенти

Камбуров вече е кошмар №1 за „Левски“

Килограмът вече не е същият Тихата научна революция настъпи

Президентът Радев: Истинските дворци на България са нейните училища, университети и академии

Цвета Караянчева в базиликата Сан Клементе: Ние сме горди, че над 300 милиона славяни пишат на кирилица

КС потвърди намаляването на цени на зелена енергия

Конституционният съд отхвърли искането на 49 депутати от предишния парламент за отмяна на намаляването на цени на енергия от възобновяеми енергийни източници. Става въпрос за преференциите за малките соларни инсталации, построени със субсидии по Програмата за развитие на селските райони.

„На свое заседание КС разгледа к.д. № 12/2016 г. и единодушно отхвърли искането на четиридесет и девет народни представители от 43-то Народно събрание за обявяване на противоконституционност и установяване на несъответствие с чл.63 от Договора за функциониране на Европейския съюз на §18, ал. 1, ал.2, ал. 3, ал.4 и ал.5 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката (обн. , ДВ, бр. 56 от 24.07.2015 г.)“, съобщиха от съда.

На заседанието са присъствали 11 конституционни съдии, а мотивите на съда ще бъдат обявени утре, съобщиха още от КС.

Депутатите, които заведоха делото, бяха от „БСП лява България“, Български демократичен център – Народен съюз, Реформаторския блок, Кирил Цочев от АБВ и независимият Венцислав Каймаканов (влязъл от ДПС).

„Нова цена по действащите договори не е могла да се предвиди от производителите и не е била съобразена към момента на извършване на тяхната инвестиция“, гласеше един от основните им мотиви.

Атакуваните от тях разпоредби:

§ 18. (1) За производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници чрез енергийни обекти, които са изградени със средства от национална или европейска схема за подпомагане и по отношение на които заявления за подпомагане са постъпили до влизането в сила на Закона за енергията от възобновяеми източници, се прилагат цените по чл. 31, ал. 8 от същия закон, които последно са определени с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране към датата на влизането в сила на този закон.
(2) Производителите по ал. 1 в срок до 31 юли 2015 г. привеждат договорите за изкупуване на електрическа енергия, които са сключили с обществения доставчик или съответния краен снабдител, в съответствие с изискванията на ал. 1.
(3) След изтичане на срока по ал. 2 общественият доставчик или съответният краен снабдител изкупуват произведената електрическа енергия по цените, предвидени в ал. 1.
(4) Алинея 3 се прилага и в случаите на неизпълнение на задължението по ал. 2.
(5) За производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници по ал. 1 не се прилагат разпоредбите на чл. 31, ал. 4 и чл. 32, ал. 3 от Закона за енергията от възобновяеми източници. След изтичане на срока на договора за изкупуване по чл. 31, ал. 2 от Закона за енергията от възобновяеми източници преференциални цени не се предоставят.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Никой никога няма да инвестира и лев повече тук и България ще се превърне в пустиня, в която вместо кактуси ще има само гербаджии.

    Ура за независимия съд.

  2. Според мен не плодородните ниви са мястото на тези фотоволтаици.
    Да ги слагат на полривите в градовете. В нивите нека се отглежда реколта, на покривите- ток!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.