Автобус блъсна възрастна жена на пешеходна пътека в Пазарджик

Гол мъж застреля трима в денонощен ресторант в Тенеси Нападателят се издирва

Каан Урганджъоулу ще се жени Коварният Емир от "Черна любов" е със солидно образование

От Шумен до сцената на X-Factor във Финландия Викторио Ангелов стига до първото си живо предаване

Сръбският министър на отбраната отмени посещението си в Хърватия

Урфа е първият християнски град Регионът в днешна Турция и днес пази православни манастири и църкви

Заловиха бракониери с 1000 метра мрежи

Рокер избяга от полицаи, захвърли мотора си край Монтана

Легион от свищовски студенти превзе Колизеума на античния фестивал Натале ди Рома

Джеймс Камерън смята да заснеме още четири филма “Аватар”

Уникати от гаража: Шуменски бизнесмен вае купи от авточасти Валери Балабанов-Барни майстори по 10 месеца наградите в памет на приятеля си

“Природозащитници” искат да живеят в частна собственост

Адвокат Емануил Йорданов пред „Труд” за арестувания за бомбата на мача: Извършителят е преценил, че най-благоприятно за него е да се предаде в полицията

С биберон и козе мляко хранят 3-те мечета в Парка над Белица, ще ги пращат в Гърция, за да оцелеят

Цвета Караянчева: Нека президентът да каже да спрем ли санирането и магистралите

КС потвърди намаляването на цени на зелена енергия

Конституционният съд отхвърли искането на 49 депутати от предишния парламент за отмяна на намаляването на цени на енергия от възобновяеми енергийни източници. Става въпрос за преференциите за малките соларни инсталации, построени със субсидии по Програмата за развитие на селските райони.

“На свое заседание КС разгледа к.д. № 12/2016 г. и единодушно отхвърли искането на четиридесет и девет народни представители от 43-то Народно събрание за обявяване на противоконституционност и установяване на несъответствие с чл.63 от Договора за функциониране на Европейския съюз на §18, ал. 1, ал.2, ал. 3, ал.4 и ал.5 от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за енергетиката (обн. , ДВ, бр. 56 от 24.07.2015 г.)”, съобщиха от съда.

На заседанието са присъствали 11 конституционни съдии, а мотивите на съда ще бъдат обявени утре, съобщиха още от КС.

Депутатите, които заведоха делото, бяха от “БСП лява България”, Български демократичен център – Народен съюз, Реформаторския блок, Кирил Цочев от АБВ и независимият Венцислав Каймаканов (влязъл от ДПС).

“Нова цена по действащите договори не е могла да се предвиди от производителите и не е била съобразена към момента на извършване на тяхната инвестиция”, гласеше един от основните им мотиви.

Атакуваните от тях разпоредби:

§ 18. (1) За производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници чрез енергийни обекти, които са изградени със средства от национална или европейска схема за подпомагане и по отношение на които заявления за подпомагане са постъпили до влизането в сила на Закона за енергията от възобновяеми източници, се прилагат цените по чл. 31, ал. 8 от същия закон, които последно са определени с решение на Комисията за енергийно и водно регулиране към датата на влизането в сила на този закон.
(2) Производителите по ал. 1 в срок до 31 юли 2015 г. привеждат договорите за изкупуване на електрическа енергия, които са сключили с обществения доставчик или съответния краен снабдител, в съответствие с изискванията на ал. 1.
(3) След изтичане на срока по ал. 2 общественият доставчик или съответният краен снабдител изкупуват произведената електрическа енергия по цените, предвидени в ал. 1.
(4) Алинея 3 се прилага и в случаите на неизпълнение на задължението по ал. 2.
(5) За производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници по ал. 1 не се прилагат разпоредбите на чл. 31, ал. 4 и чл. 32, ал. 3 от Закона за енергията от възобновяеми източници. След изтичане на срока на договора за изкупуване по чл. 31, ал. 2 от Закона за енергията от възобновяеми източници преференциални цени не се предоставят.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Никой никога няма да инвестира и лев повече тук и България ще се превърне в пустиня, в която вместо кактуси ще има само гербаджии.

    Ура за независимия съд.

  2. Според мен не плодородните ниви са мястото на тези фотоволтаици.
    Да ги слагат на полривите в градовете. В нивите нека се отглежда реколта, на покривите- ток!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.