КС спря Истанбулската конвенция (обзор)

Румен Ненков, Георги Ангелов, Константин Пенчев и Филип Димитров с особено мнение

Договорът не води до равенство между половете

Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, съставена на 11.05.2011 г. в град Истанбул, подписана от Република България на 21.04.2016 г. не съответства на Конституцията на Република България. Това реши Конституционният съд с осем на четири гласа.

С особено мнение са подписали решението Румен Ненков, Георги Ангелов, Константин Пенчев и Филип Димитров.

Решението на съда означава, че спорният документ не може да бъде ратифициран от парламента, освен ако НС не реши да промени Конституцията заради него.

“Истанбулската конвенция би наложила в България да се създадат процедури, осигуряващи правно признаване на пол, различен от биологичния, в разрез с Конституцията”, се посочва в мотивите на КС.

“Истанбулската конвенция не води до постигане на равенство между половете, а заличава разликите между тях, с което принципът на равенство изгубва смисъла си”, посочват съдиите.

КС намира, Истанбулската конвенция е вътрешно противоречива и това противоречие създава двупластовост в нея. Така съдържанието на част от разпоредбите й излиза извън декларираните цели на Конвенцията и нейното наименование, е записано в решението.

Конвенцията използва две понятия за пол – “sex” и “gender”. Когато въвежда израза “идентичност, основана на пола”, той произтича от идеята, че социалното измерение на пола е независимо от биологичното.

Конституцията и цялото българско законодателство е изградено върху разбирането за бинарното съществуване на човешкия вид, припомнят от КС.

Коментари

Задължително поле