Кузман Илиев: „Зелената сделка“ ще доведе до енергийна криза в България

„Зелената сделка“ ще доведе до енергийна криза в България. Това заяви икономическият и политически анализатор Кузман Илиев по време на обсъждане на „Зелената сделка“, част от политическата академия на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) в Сандански. Събитието e организирано от българския представител в Европейския парламент от политическата група на ЕКР и заместник-председател на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки. 

„Затваряме половината енергиен микс на ТЕЦ-овете и електроцентралите и в същото време не правим алтернатива. Например да развием газова инфраструктура или електролизери за производство на електричество. Това го махаме, защото на Европейския съюз не му харесва въобще да се говори за изчерпаеми горива. Това е забранена тема. Хубаво – затваряме, затваряме, но няма алтернатива. В Плана за възстановяване и устойчивост се залага изключително сериозен финансов ресурс за ВЕИ-та (Възобновяеми енергийни източници), за фотоволтаици, които изобщо не могат да компенсират нуждите на българската икономика. Особено в пиковите моменти и вечерта. Концепцията на „Зелената сделка“ залага изключително много на ВЕИ. Но ако в Северна Европа, където има океани и силни ветрове това може да компенсира енергията от въглищата, при нас не е така. Нашите брегове не са такива. Ние влизаме в тази игра без да можем по никакъв начин да се обезпечим. Ще затворим 45% от енергийния микс, но нямаме алтернатива“, каза Илиев. 

Той допълни, че само електромобилите в България трябва да са около 1 млн., за да се говори за подмяна на автопарка, каквато също е заложена в „Зелената сделка“. 

„През 2019 г. имаше и допълнение, което представлява надграждащ план, в който има идеи, които биха означавали фундаментална промяна на нашия живот. Например след 2030 г. няма да има никакво производство на автомобили на бензин, дизел или такива каквито ги познаваме днес. „Зелената сделка“ има заложени по социалистически квоти каква част от енергийния микс трябва да е ВЕИ (Възобновяеми енергийни източници). Залага се да е 40% след 10 години, като в момента е 20% в Западна Европа. Това е изключително рязко и изкуствено прескачане на стадий в икономиката към този конкретен сектор. Това е част от една доста социалистическа визия за промяна на обществото. Тя е социален инженеринг. Едни хора, които искат да месят обществото както преценят, просто се събират и го решават, като след това го имплементират в политики“, допълни анализаторът.

Според него промяната е залегнала още през 1971 г. със създаването на Световния икономически форум. 

„ООН и наднационалните структури започват създаването на нов световен ред. На сайта на Световния икономически форум виждаме, че вече се говори за промяна на капитализма, за отпадане на границите и за тотално преосмисляне на това каква е системата днес“, заяви Илиев. 

Анализаторът намира общо между културния марксизъм и идеите на Световния икономически форум. 
„Световният икономически форум всъщност е едно място в Давос, на което се събират глобалният световен елит, съставен от политици, хора на бизнеса, дигитални гурута от Силициевата долина. Хора с изключителни финансови възможности, но и много сериозна визия на къде трябва да се развива светът. Всъщност те използват стратегията на културния марксизъм с идеята да създадат един нов тип социализъм. Не естествено онзи бруталния на 20 век, при който убиваш опонента и налагаш диктатура.  Една партия става тоталитарна и обхваща цялата система. Те предлагат нов модел на социализъм чрез технологиите. Което е много жалко, защото технологиите са това, което трябва да повишава качествата на нашия живот. Но ако технологията бъде впрегната в това да бъдеш следен или да ти се налагат определен тип мнения? Това, което се случва в интернет – т.нар. “cancel” култура… Когато някой не е съгласен с някого, той не влиза в дебат, директно стигматизира и оплюва опонента си. И това се случва масово. Има хора, които са смазани и охулени в интернет, защото са изказали определено мнение, дори профилите им са унищожени. Вижте какво се случи с Доналд Тръмп“, добави анализаторът. 

Според него кризата с COVID-19 също се използва за нулиране на системата, рестарт и ограничаване свободите на хората. Той даде пример и с идеите частната собственост да отпадне, както и за налагането на рестрикции при определен тип мислене или поведение. 

„Китайците дори си позволиха да правят социална кредитна система. Тоест, ако вие не споделяте идеите на либералния глобализъм, може да бъдете лишени от възможността да взимате кредит, да влизате в определени обществени сгради. „Зелената сделка“ се вписва чудесно в този контекст. Сред приоритетите на Световния икономически форум е да се бори с климатичните промени. Климатични проблеми съществуват, но от милиони години и ще ги има винаги. За съжаление, когато се прекрачи границата в тяхното тълкуване, се стига до извода, че единствената причина за тях е човешката дейност и тя трябва да бъде сведена до минимум. Тоест, човекът е най-големият проблем. В основата на крайните зелени идеологии това присъства“, казва Илиев. 

По думите му една от целите форума е всички да са равни, но чрез технологиите някой да контролира процесите. 

„Това е голяма картина на цялостен нагон за либерален глобализъм и глобално правителство. Нов ред! Нищо общо с това, което до сега сме свикнали. Тук въпросът е има ли противоотрова? Ако смятаме, че е хубаво някой да може да ни следи тотално, че е добре, ако изкажем различно мнение в интернет да бъдем тотално канселирани, оплюти и размазани. Ако смятаме, че е нормално да нямаме частна собственост, дори собствен автомобил. Добре! Но ако ние не сме съгласни светът да бъдете устроен като нещо, което практически прилича на много сериозен дигитален, технократски криптокомунизъм, трябва да има реакция. И тя може да дойде само от политически и интелектуални групи, които са настроени по друг начин за света. Това са консервативните и обичащите патриотично собствената си нация хора“, завърши Кузман Илиев. 

По време на академията ще се обсъдят още теми като нелегалната миграция, плана за възстановяване „Следващо поколение ЕС“, младежкия консерватизъм в Европа, консервативния активизъм и др.

Предвидени са и специализирани ролеви игри за развиване на различни професионални умения на бъдещите млади политици. 

Събитието протича при спазване на противоепидемичните мерки, а участието на чуждестранните политически лидери ще бъде онлайн.

Изказванe пред младите българи и участие в дискусиите, освен Ангел Джамбазки, ще имат Джорджия Мелони (председател на партията на ЕКР), Карло Фиданца (съпредседател на групата на ЕКР в ЕП), Хорхе Буксаде (испански представител в ЕП), председателят на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов, кметът на Сандански Атанас Стоянов, политици и общественици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България