Кукерска маска отпреди 100 години става експонат от изложба

Изложбата може да се види до края на годината. Залите на културно-информационен център „Безистен“ са отворени за посетители всеки ден, без неделя

 Уникална експозиция в Ямбол

Уникална изложба- „Кукерските игри в Ямболско - феерия от багри, магия и мистерия“, гостува в културно информационния център „Безистен“ в Ямбол, предоставена от Регионалния исторически музей .
Автентични маски, костюми и обредни сцени пресъздават характерния за ямболския край древен обичай. Показаните маски следват традицията от миналия век. Сред тях е и маска от село Бояново, направена по модел, който не е променян повече от 100 години. Посетителите могат да видят още възстановка на ритуал по заораване, на кукерско хоро, както и някои от основните персонажи, сред които „годеник“ и „булка“.

Кукерските игри са познати в почти целия ямболски регион.  Те са древен земеделски обичай, чиято символика е свързана с пожелания за богата реколта, здраве и плодовитост на хората и животните и към прогонване на злите сили. Това ги отличава от маскарадната обредност на сурвакарите, познати в Западна България, които играят около Нова година за прогонване на злите сили и подготвяне за новото начало. Експозицията загатва за едно от най-пъстрите фестивални събития, които се провеждат в Ямбол – Международният маскараден фестивал „Кукерландия“. Фестивалът се провежда винаги около Сирни Заговезни и привлича многобройни участници и гости от страната и чужбина.

Коментари

Задължително поле