Кукленият театър в Сливен приключи сезона със 7 премиери, 2 спектакъла за възрастни и много награди

Моменти от успешните спектакли на Държавния куклен театър в Сливен.

Държавният куклен театър в Сливен завърши 58-мия си сезон със 7 премиери, множество участие и отличия от престижни национални и международни фестивали, съобщиха от културната институция. Премиерните спектакли „Бяла приказка” от Валери Петров, постановка Боньо Лунгов и „Малкото Джудже” от Теодора Попова – Лазарова, с режисьор Петромил Денев, се радваха на голям интерес и бяха отличени на фестивалите „Михаил Лъкатник“ - Ямбол и „Сцена, палитра, слово“ – Пловдив 2019. Представеното преди броени дни последно премиерно заглавие на театъра - „Славеят“ по Ханс Кристиян Андерсен, режисьор Любомир Колаксъзов, също силно впечатли публиката.

В репертоара на театъра влязоха и два нови спектакъла за възрастни. „Цъфнали очи“ по романа на Радостина Ангелова „Виенски апартамент“, режисура Габриела Хаджикостова и Ищван Наги е съвместен проект на ДКТ-Сливен и Малко Театро - Будапеща, осъществен с подкрепата на Министерството на човешките ресурси на Унгария. Постановката беше представена с успех както на сливенската и столичната публика, така и на българската общност в Будапеща, Унгария. Спектакълът беше посрещнат с овации на сцената на Народния театър в Будапеща през Пролетния фестивал, който е най-голямото културно събитие в Унгария и събира артисти от цял свят. „Комедиантката“ е другият премиерен спектакъл за възрастни през сезона. Моноспектакълът с участието на актрисата Мая Бежанска е по новелата на Джон Л‘ьору, драматизация и постановка - Невена Митева. Представлението впечатли зрителите и получи награда за режисура на ХХI-ия Международен монодрама фестивал, Битоля, Република Северна Македония и награда за най-добър моноспектакъл от IX-ия Международен фестивал на камерните театри, организиран от NETA, Враца.

Представленията „Драконът“ по Евгений Шварц, с режисьор Бисерка Колевска и „Малки истории за любовта“ с режисьор Петър Тодоров, успешно представиха ДКТ-Сливен на Х-ия Международен фестивал „Панаир на куклите“, София; XVII-ия Международен фестивал на детските театри, Баня Лука, Република Сръбска; VII-ия Международен театрален фестивал за детска и младежка публика „Забранено на възрастни”, Смолян и IV-ия Международен куклен фестивал, Анкара, Турция.

Режисьорът на спектакъла „Приказка за късмета“ Ефимия Павлова получи наградата за режисура на XV-ия Зимен фестивал на изкуствата "Сцена, палитра, слово", Пловдив.

"Работата и усилията на екипа на Държавния куклен театър в Сливен получиха отлична оценка и от Министерство на културата. Театърът за поредна година е сред отличниците в комплексната оценка на министерството, за цялостната дейност на културните институти в областта на сценичните изкуства“, съобщиха още от театъра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България