Кулинарен фестивал "Вкусните гозби на Странджа" ще се проведе в Бургас. Ще се представят най- умелите пазители на кухнята на Странджа от 9 населени места в четири общини - Малко Търново, Средец, Царево и Бургас и от Бургаска област.
В уютния двор на Етнографски музей - Бургас ще готвят странджански гозби от Малко Търново, селата Бръшлян, Звездец, Момина Църква, Бродилово, Ахтопол, Синеморец, Маринка и град Бургас. Това ще са зелник и трахана от Малко Търново, рибена чорба от Бръшлян, содена питка от Звездец на подник, пълнена кокошка с булгур, гръчена баница и колачета със сирене от Момина църква, боб с “ножонки” (свински крачета), сушени чушки, пълнени с булгур, праз, гъби и зарзалинки, ориз с туршия от Бродилово, плакия паламуд, хайвер и лакерда от Ахтопол, рибена крем супа от Синеморец, празеник и панакрджийска манджа от Маринка, рибена чорба по моряшки и чироз от Бургас.
Целта на Кулинарния фестивал е да популяризира кулинарните традиции на хората от Странджа планина, да мотивира местните хора да готвят и представят своите вкусни гозби, както и да запознае жителите и гостите на Бургас с историята и традициите на Странджанския край.
Коментари
Регистрирай се, за да коментираш