Кулинари изложиха рибни шедьоври на фестивала "Да споделим Никулден"

?

600 порции курбан от хек и скумрия зарадваха в аванс варненци

Над 50 участници от Варна и Добрич се включиха в VII кулинарен фестивал "Да споделим Никулден", организиран от общината и туристическата камара.

Гимназисти, майстор-готвачи и самодейни женски групи отрупаха с вкусни рибни ястия щандовете в Двореца на културата и спорта. Ефектни статуи на морски обитатели от тиква - дело на карвинг майстори, и модели на кораби от колекцията на Военноморския музей, привличаха вниманието на посетителите на кулинарната фиеста.

Засукани блюда с разнообразни морски дарове, печени цели шарани и щуки, украсени с тесто или зеленчуци, както и богато украсени с морски елементи бяха подготвили възпитаници на професионални гимназии от региона и шеф готвачи от варненски ресторанти.

Конкуренти за оценката на журито бяха пенсионерки от с. Ведрина, които бяха отрупали истинска празнична трапеза, доминирана от лучена яхния с риба и никулденски питки. Всички изложени шедьоври бяха пуснати за продажба. С приходите ще бъдат подпомогни обитателите на дома за възрастни хора "Гергана", обясни председателят на туристическата камара Жельо Душев.

Докато в Двореца гастрономи пазаруваха рибни блюда, отпред доброволци на домашния социален патронаж раздаваха безплатно на всеки желаещ порция рибен курбан. Жестът към варненци е от общинската фирма "Пазари", която осигури 56 кг скумрия и хек за курбана от 600 порции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме