Култово пловдивско кино става филиал на Народната библиотека „Иван Вазов”

Култовото пловдивско кино „Космос”, известно на по-старите поколения под тепетата и като „Комсомол”, става своеобразен филиал на Народната библиотека „Иван Вазов”. Това стана ясно, след като кметът Иван Тотев поясни визията на общината за бъдещето на някогашното кино.

В момента се търси наемател за долната част на сградата, където е предвидено да има книжарница и кафене. За горната част се предвижда да бъде разположен Център за обслужване на гражданите с регистратура от страна на Община Пловдив.

Сградата ще бъде оборудвана с електронни четци, с които желаещите ще могат да ползват голяма част от фонда на Народна библиотека „Иван Вазов”. Той вече е дигитализиран, но не може да напуска хринилището, а така желаещите ще имат достъп до него. Предвижда се още сцената в киното да се увеличи с 4-5 метра, а седалките за зрители да се премахнат. Така капацитетът на залата ще се увеличи на близо 500 места, които обаче няма да са седящи. Желанието на общината е кино „Космос” да бъде оборудвано с най-висок клас озвучителна техника, като в началото филиалът към Народна библиотека „Иван Вазов” ще функционира безплатно.

Процедурите ще стартират обаче най-рано през 2018 г. и то след като приключи делото за площада пред киното. Кметът Иван Тотев подчерта , че не става въпрос за преговори за откупуване, а за дело за освобождаване на площите, което тече в момента. Дотогава общината ще извърши само козметични ремонти по покрива на киното, за да отстрани течовете и да съхрани помещението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони