Белодробната болница в Търново планира приходи от 877 000 лева за тази година Дружеството разполага със собствени средства в размер на 584 000 лева

Oще чакаме част от оборудването на АЕЦ „Белене“

Конституционният съд прие като доказателства заявленията на Делян Добрев за оставка и за оттеглянето й

1 г. условно и 500 лева глоба за бивш сътрудник на Бареков, помлял пиян три коли в Търново

Роси от Малта: „Левски“ гони трофей този сезон

Отпадна идеята за двойно по-скъпа „Синя зона” в София при мръсен въздух Изцяло ще се забранява паркирането на някои места в столицата, обмислят от СОС

Борисов и Заев: Договорът за добросъседство гарантира приятелски отношения между България и Македония

Момченце обгоря при игра с огън

Чипровци търси дарители за музея на килимарството

Премиерът Борисов: Категорично осъждам убийството на Оливер Иванович

Прокуратурата атакува сделката за имота на бул. „България“, на който НИКМИ иска да строи небостъргач

Премиерът Бойко Борисов кацна в Страсбург (СНИМКИ)

43-годишен мъж загина в София след падане от 15-я етаж

Министърът на екологията оттегли своя заповед

Националният военен университет обновява базите си с 16 млн. лв. Това ще са първите мащабни ремонти от 10 години насам

Кунева алармира: Под 10% са младите учители

В училище спешно трябва да влязат млади учители. Не говорим само млади на възраст, но и специалисти в дадена сфера, които могат да са полезни за образованието, заяви вицепремиерът и министър  на образованието и науката Меглена Кунева по време на лекция в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ пред над 200 студенти, предадоха от пресцентъра на министерството.

„Учители могат да станат специалисти с познанията си по дадена специалност – инженери, биолози, химици, информационни технологии и други. Дълго чаканата реформа без млади и ентусиазирани хора ще се случи трудно“, каза Кунева.

Според нея усилията ще са заложеното 10-процентно увеличение на учителските заплати да е само начало на по-големите инвестиции в образованието. Но въпросът не е само до заплати. Става дума за квалификация, кариерно развитие, отчитане на активна работа по проекти, резултати на децата и други фактори.

Министерство на образованието и науката поръча специално изследване за проблемите в подготовката и реализацията на хората, които се обучават в педагогически специалности. То дава представа за реалната ситуация с подготовката, квалификацията и постоянното учене на учителите на фона на демографския  проблем – застаряваща гилдия и липса на желаещи да станат учители. Данните сочат, че за периода 2007-2013 г. чувствително намалява относителният дял на младите кадри до 34-годишна възраст – от 15% за 2007 г. през 2013 те са 9,9%. Значително се увеличават кадрите на възраст 55 и повече години – от 16,8% за 2007 г. той нараства на 29, 3 % за 2013 г.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. „Учители могат да станат специалисти с познанията си по дадена специалност – инженери, биолози, химици, информационни технологии и други. Дълго чаканата реформа без млади и ентусиазирани хора ще се случи трудно“, каза Кунева.“ Госпожо Кунева,закрийте тогава университетите за учители-ПУ и филиалите му! И без това няма да ви трябват.

  2. Така е, децата все пак трябва от някого да научат, че евроатлантиците са открили топлата вода…

  3. ГолЕЕма работа!!! Нямало учители, нямало квалифицирани работници, нямало студенти, образованието като цяло хич го нямало, здравеопазването било в криза, правосъдието – мафия!!! Да, ама бат’боко банкянски ЛИЧНО вади от джоба си пари за магистрали, за метро!!! Неблагодарен мат’рял!!!!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.