Кунева: Антикорупционният закон е политически отговор на недоволството на хората от корупцията

Меглена Кунева

Разговори по антикорупционния закон са възможни, ако има воля, заяви вицепремиерът в оставка Меглена Кунева. По думите й е важно законът да се приеме, защото е политическият отговор на недоволството на хората от корупцията, предаде "Фокус". Тя отхвърли тезата, че няма технологично време за приемането на закона, като обясни, че дебатите по него се провеждат вече 2 години.

„Народното събрание работи. Ако сега трябваше да приемем бюджет, което е не по-малко сложно и решително за страната, щеше ли Народното събрание да работи до 24 часа, ако трябва, за да може да приеме закона? Става въпрос за второ четене, за разлика от 6 месеца между първо и второ четене. Колко повече време да се даде? Или искаме да губим времето на нацията, или напротив - искаме да спечелим време за всички. Говорим за и с избирателите и трябва да работим в техен интерес. Ако в интерес на избирателите е този закон да го има, нима не може да се направи нужното в оставащото време, все пак Народното събрание ще продължи да работи и след Нова година, за да може законът, който всички твърдят, че е изключително необходим – всички твърдят колко е важна борбата с корупцията, да бъде приет, нима не можем да дадем такъв знак?“, попита риторично Меглена Кунева.

Тя допълни, че не разбира позицията на БСП и ПФ по закона, защото не може да става дума за социална политика, ако политиците не отговорят на очакванията на хората за по-справедлива среда. Според Кунева ако се върви към избори, те трябва да приключат преди юни догодина. В противен случай има сериозен риск за първото българско председателство на Съвета на ЕС, смята вицепремиерът в оставка.

Коментари

Задължително поле