Кунева веднага се похвали за учителските заплати

Снимка: Архив

"Радвам се, че правителството обективира една оценка, която имахме, още когато сключвахме коалиционното споразумение – приоритет да бъде образованието." Това заяви за „Фокус” министърът на образованието и науката Меглена Кунева, във връзка със заявеното от министър-председателя Бойко Борисов, че следващата година ще бъдат отпуснати допълнително 223 млн. лева за образование, с които да бъдат повишени с 10% учителските заплати.

„Коментарът по този въпрос и обосновката защо това е необходимо, е даден достатъчно рано и достатъчно отдавна от страна на Министерството на образованието и науката, за да може да направи видими реформаторските усилия на министерството и да убеди Министерски съвет, премиера, финансовия министър, че това са много важни и много необходими средства за българското образование и наука. Това са средства, които ще ни дадат възможност да влезнем в XXI век”, посочи министър Кунева.

По думите й това е най-голямото увеличение на бюджета за образование през последните 10 години.

„Аз се радвам, че като министър мога да го кажа днес. Системата на образованието и науката винаги се е отблагодарявала за инвестициите. Отблагодарявала се е с течение на годините – ден след ден, година с година. Това е инвестиция, на която резултатът не може да се види на следващия ден, но дава най-голямата добавена стойност, която човек може да си представи. Това е отговора на икономиката, здравеопазването, сигурността и дори демографията. Няма въпрос, на който отговорът да не е образование”, заяви още образователният министър.

"Казвала съм много пъти - аз не вярвам на реформа без пари. Тази реформа, в училищното образование, в предучилищното и във висшите училища, ще продължа да я преследвам много настойчиво. Искам да можем да покажем резултати. Ние правим тази реформа в условията на много стриктни бюджетни ограничения и за това имаме за задача всеки един вложен лев не просто да се изплаща, но да се изплаща по много”, подчерта Кунева.

„Днес бях много доволна да чуя от министър-председателя, да каже ясно и отчетливо в Министерски съвет, че образованието е нашият национален приоритет. Надявам се за следващите 15-20 години да бъде факт, защото ако това е така само за 1 година, няма да свърши работа. Няма да свърши работа и за 5 години”, посочи още образователният министър.

Тя определи решението за повишаване на учителските заплати като „стратегическо за България” и обеща усилията за развитие на образованието в страната ни да продължат. „Учителят е сърцевината на моите усилия, не само по отношение на заплатите, но и по отношение на квалификацията и мотивирането на хората да стават учители и да остават в професията”, допълни министър Кунева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование