17-годишен катастрофира в дърво, колата му изгоря

Президентството: Извършена е нерегламентирана публикация в профила на държавния глава

Приход от 1,4 млн. лева от данъци планира Община Павликени

Д-р Красимира Иванова: Хепатит C уби баща ми, зарази се след кръвопреливане Системата за проверяване на кръвта да гарантира 100% нейната безопасност, призова сестрата на премиера Бойко Борисов

Проф. Божидар Димитров: Комунизмът у нас беше държавен капитализъм

Патриарх Неофит за македонската църква: Имаме консенсус по главните въпроси на бъдещото

Премиерът Борисов ще се срещне с чешкия си колега Андрей Бабиш

Дамаск осъди турската операция в град Африн

Цецка Цачева: Няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове

Катастрофа затапи пътя за „Капитан Андреево“ край Харманли

Министър Ангелкова: Всички 5-звездни хотели са резервирани на 90% за летния сезон

Щурмови хеликоптер „Апачи“ се разби в САЩ Двамата пилоти са загинали

Турция праща и сухопътни сили в операцията в Северна Сирия

Пост на турски език се появи в профила на президента във фейсбук

„Ауди“ изтегля 127 000 нови автомобила заради проблеми с емисиите

Кунева веднага се похвали за учителските заплати

„Радвам се, че правителството обективира една оценка, която имахме, още когато сключвахме коалиционното споразумение – приоритет да бъде образованието.“ Това заяви за „Фокус” министърът на образованието и науката Меглена Кунева, във връзка със заявеното от министър-председателя Бойко Борисов, че следващата година ще бъдат отпуснати допълнително 223 млн. лева за образование, с които да бъдат повишени с 10% учителските заплати.

„Коментарът по този въпрос и обосновката защо това е необходимо, е даден достатъчно рано и достатъчно отдавна от страна на Министерството на образованието и науката, за да може да направи видими реформаторските усилия на министерството и да убеди Министерски съвет, премиера, финансовия министър, че това са много важни и много необходими средства за българското образование и наука. Това са средства, които ще ни дадат възможност да влезнем в XXI век”, посочи министър Кунева.

По думите й това е най-голямото увеличение на бюджета за образование през последните 10 години.

„Аз се радвам, че като министър мога да го кажа днес. Системата на образованието и науката винаги се е отблагодарявала за инвестициите. Отблагодарявала се е с течение на годините – ден след ден, година с година. Това е инвестиция, на която резултатът не може да се види на следващия ден, но дава най-голямата добавена стойност, която човек може да си представи. Това е отговора на икономиката, здравеопазването, сигурността и дори демографията. Няма въпрос, на който отговорът да не е образование”, заяви още образователният министър.

„Казвала съм много пъти – аз не вярвам на реформа без пари. Тази реформа, в училищното образование, в предучилищното и във висшите училища, ще продължа да я преследвам много настойчиво. Искам да можем да покажем резултати. Ние правим тази реформа в условията на много стриктни бюджетни ограничения и за това имаме за задача всеки един вложен лев не просто да се изплаща, но да се изплаща по много”, подчерта Кунева.

„Днес бях много доволна да чуя от министър-председателя, да каже ясно и отчетливо в Министерски съвет, че образованието е нашият национален приоритет. Надявам се за следващите 15-20 години да бъде факт, защото ако това е така само за 1 година, няма да свърши работа. Няма да свърши работа и за 5 години”, посочи още образователният министър.

Тя определи решението за повишаване на учителските заплати като „стратегическо за България” и обеща усилията за развитие на образованието в страната ни да продължат. „Учителят е сърцевината на моите усилия, не само по отношение на заплатите, но и по отношение на квалификацията и мотивирането на хората да стават учители и да остават в професията”, допълни министър Кунева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.