Ултрасите заградиха „Герена“

Делио Роси: Оставка? Не се предавам, но ще говоря с шефовете

Време е прокуратурата да се самосезира

„Левски“ направи всичко, за да отпадне от „Вадуц“ и успя! Феновете бесни!

400 проби за чумата във Франция, за да потвърдят резултатите Дават средно по 327 лв. на глава добитък под селекционен контрол

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 18 юли 2018

Феновете на „Левски“ поискаха оставката на Роси, опитват да нахлуят на терена (СНИМКИ)

Дуел за поръчки между Боинг и Еърбъс (ИНФОГРАФИКА)

Една нова кола на 400 души от населението По ръст на продажбите влизаме в топ 5 на ЕС

Бизнесменът Мирослав Хинков и съпругата му пътували в самолета, пуснат без проверка на Летище „София“ И двамата имали лиценз за пилот

Джихадистите се заканиха на Кипър, полицията отрича

Бойко Борисов: По време на мандатите на БСП сивата икономика става огромна Щом дойде наше правителство - изсветлява, заяви премиерът

Адвокат иска 100 000 лв. от прокуратурата Юристът се жалва, че е претърпял психическо напрежение и е уронено името му

Москва и Скопие на нож след „руска намеса“ (обзор) Заев: Русия да разбере, че нямаме алтернатива на НАТО и ЕС

Развалят договора с ТЕЦ AES-Гълъбово Няма да претендират за неустойки

Кунева веднага се похвали за учителските заплати

„Радвам се, че правителството обективира една оценка, която имахме, още когато сключвахме коалиционното споразумение – приоритет да бъде образованието.“ Това заяви за „Фокус” министърът на образованието и науката Меглена Кунева, във връзка със заявеното от министър-председателя Бойко Борисов, че следващата година ще бъдат отпуснати допълнително 223 млн. лева за образование, с които да бъдат повишени с 10% учителските заплати.

„Коментарът по този въпрос и обосновката защо това е необходимо, е даден достатъчно рано и достатъчно отдавна от страна на Министерството на образованието и науката, за да може да направи видими реформаторските усилия на министерството и да убеди Министерски съвет, премиера, финансовия министър, че това са много важни и много необходими средства за българското образование и наука. Това са средства, които ще ни дадат възможност да влезнем в XXI век”, посочи министър Кунева.

По думите й това е най-голямото увеличение на бюджета за образование през последните 10 години.

„Аз се радвам, че като министър мога да го кажа днес. Системата на образованието и науката винаги се е отблагодарявала за инвестициите. Отблагодарявала се е с течение на годините – ден след ден, година с година. Това е инвестиция, на която резултатът не може да се види на следващия ден, но дава най-голямата добавена стойност, която човек може да си представи. Това е отговора на икономиката, здравеопазването, сигурността и дори демографията. Няма въпрос, на който отговорът да не е образование”, заяви още образователният министър.

„Казвала съм много пъти – аз не вярвам на реформа без пари. Тази реформа, в училищното образование, в предучилищното и във висшите училища, ще продължа да я преследвам много настойчиво. Искам да можем да покажем резултати. Ние правим тази реформа в условията на много стриктни бюджетни ограничения и за това имаме за задача всеки един вложен лев не просто да се изплаща, но да се изплаща по много”, подчерта Кунева.

„Днес бях много доволна да чуя от министър-председателя, да каже ясно и отчетливо в Министерски съвет, че образованието е нашият национален приоритет. Надявам се за следващите 15-20 години да бъде факт, защото ако това е така само за 1 година, няма да свърши работа. Няма да свърши работа и за 5 години”, посочи още образователният министър.

Тя определи решението за повишаване на учителските заплати като „стратегическо за България” и обеща усилията за развитие на образованието в страната ни да продължат. „Учителят е сърцевината на моите усилия, не само по отношение на заплатите, но и по отношение на квалификацията и мотивирането на хората да стават учители и да остават в професията”, допълни министър Кунева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.