Кунева за Медицинския университет: Става въпрос за вътрешна борба, в която по закон МОН няма право да се намесва

Става въпрос за една вътрешна борба, в която МОН няма право по закон да се намесва, но споровете ще продължат и това ще разтърси из основи авторитета на нашето най-старо и уважавано висше медицинско заведение.

Това каза министърът на образованието Меглена Кунева по повод избирането на проф. Виктор Златков за ректор на Медицинския университет и отстраняването на досегашния ректор Вихра Миланова пред БНТ.

„Това, което се случва в Медицинска академия, не е нормално, отблъскващо е. Това е най-старото ни и уважавано висше училище по медицина”, посочи тя. „Вчера направих нарочно писмо, мнение, след като бях запитана от Медицинска академия за мнението на МОН. Казах, че след като към момента, в който тази сутрин се провеждаше това събрание, има дело в Административния съд, самите те трябва да се въздържат от това да продължават такова процедура”, обясни министърът.

„Направена беше друга инсинуация, крайно неприятна, че този новоизбран лекар е имал роднински връзки с премиера, който направи кристално ясно, че няма такова нещо и добре, че реагира по този начин, за да няма никакви съмнения, че тук сме далеч от политическа или партийна интерпретация”, коментира Меглена Кунева. „Сигурна съм, че проф. Миланова ще обжалва. Не се намесвам, защото спазвам закона. Това, което мога да направя, е да реагирам, когато имам писмено запитване, държа да действам абсолютно стриктно и решително по процедура и ще продължа да правя проверки”, каза още тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини