Кунева и корупцията

Тя мина като цунами през висшето образование – разруши всичко с действие и бездействие

Можеш да заблудиш със сладки приказки определен кръг хора, но делата ти рано или късно лъсват

Преди дни Кунева-Пръмова отново се обви в мантията на борец против корупцията, говорейки по БНТ.

Явно засегната от публикациите във в. „Труд”, сама засегна темата Медицински университет-София (МУС), твърдейки, че университетът не можел да открие филиал в Кьолн!?

Г-жа Кунева така и не разбра, че МУС никога не е откривал филиали. Бившата министърка на образУванието така и не схвана разликата между филиал и изнесено факултетско поделение, в случая Предклиничен университетски център. Не го разбра и проф. Миланова – бившият ректор на МУС.

Кунева непрекъснато говореше и за необходимостта от акредитации на изнесените структури. Председателят на Националната агенция за оценка и акредитация (НАОА) проф. Боян Биолчев внася яснота в казуса с писмо № 988/29.08.2016 до Вихра Миланова и копие до Studimed, в което е посочено: “3. Съгласно действащото законодателство МУС има право да провежда обучение на част от дисциплините в учебния план на специалност от регулираните професии Медицина на ОКС Магистър в Предклиничен център на МУС в чужбина, в съответствие с параграф 4 (3)от ЗВО“.

Това писмо не вижда бял свят до поемането на ръководството от новия ректор проф. Златков. Запознала ли е одита проф. Миланова с документа, остава загадка. Игнорирайки писмото на проф. Биолчев, с писмо №4190/20.09.2016 г. до фирма Studimed проф. Миланова пише, че „студентите, които започнат обучението си през месец октомври 2016 г. в МУС в град София, ще имат възможност, при желание от тяхна страна, да продължат обучението си във филиала на МУ-София в град Кьолн, след неговото акредитиране от НАОА...“. В поредица от писма до г-н Кораци (управител на Студимед) №1304/10.11.2016 и проф. Златков №1376/01.12.2016 председателят на НАОА проф. Боян Биолчев пише “Следователно и след промените от 01.03.2016 г. ЗВО не разглежда възможността за поделение на висше училище в чужбина да се осъществява отделна акредитационна процедура“.

Съвършено ясно за всички, но не и за Кунева, тя и сега продължава да бленува акредитации.

Или казано накратко, Кунева непрекъснато обвинява МУС за това, че не се е акредитирал, при положение, че това не е необходимо. Това носи на МУС огромни финансови загуби и сринат международен авторитет и, за радост на чуждестранните конкуренти на МУС, отстъпване на трудно осъществения пробив на българското образование в Европа. За това вече „Труд” писа. Остава открит въпросът: Безвъзмездно ли Кунева е защитила чуждестранни интереси в ущръб на българските или това отново е станало по схемата „АЕЦ-Козлодуй”.

В продължение на години Кунева-Пръмова ставаше и лягаше с призиви за „борба срещу корупцията“. Представяше се и като единствена алтернатива на Бойко Борисов. Меглена Кунева-Пръмова – проводник на европейските ценности (според други - защитник на чужди интереси и национален предател), десен политик, алтернатива на ГЕРБ (според други „червена кукувица“), обединител на дясното (според други унищожител на дясното), яростен борец против корупцията в образованието (според други гробокопач на всички най-добри постижения в образованието), знаменосец на антикорупционния закон и страстен привърженик на анонимните доноси (според други - целяща да овладее новия антикорупционен орган с неимоверни права за разправа с неудобните лица с цел лично облагодетелстване), компетентна във всички области – дялан камък (според други - войнстващо некомпетентна) и т.н.

Къде е истината?

Преди години, разбирайки, че наболялата тема с корупцията може да u донесе големи политически дивиденти, Кунева основа партия и успя да привлече не малък брой наивници. Но дълго не може да се лъже! Можеш да заблудиш със сладки приказки определен кръг хора, но делата ти рано или късно лъсват. От алтернатива на Бойко Борисов, тя се превърна в негова сянка само и само да е на власт. За да задоволи огромния u апетит за реална власт, премиерът Борисов u даде образователното министерство, през което тя премина като цунами, въпреки категоричното становище „против“ на лидерите в областта на образованието в ГЕРБ - г-жа Фандъкова и г-жа Дамянова.

После Борисов публично се разкая, но опустошението вече бе факт. Все под лозунга с борба с корупцията, тя съсипа оперативната програма, разбърка основното и средно образование и по случай 100-годишнината на Медицинския университет - София буквално го смачка с целенасочена и планирана отдавна атака.

Кунева и АЕЦ

Но нека върнем лентата малко назад. Много се изговори за ролята на Кунева в ликвидирането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй“. Кой, обаче, има най-голям интерес от това? Това е държавата №1 в Европа по производство и износ на ядрена енергия – Франция. Именно тя построи ядрена електроцентрала в Румъния, а ние до тогава господствахме на Балканския пазар. Какви са последиците за България? Най-малко 10 милиарда загуби - доста повече от катастрофата КТБ.

От добри чувства към Франция ли го направи Кунева или от глупост или елементарно заради лично облагодетелстване? Как да наречем милионите, които Кунева взе като член на борда на френската банка BNP Paribas? Не е ли точната дума законен рушвет - за няколко милиона продаваш интересите на Родината си и я загробваш с над 10 милиарда! Как се нарича това? Може би най-точната дума е национално предателство! По времето на другаря Пръмов за такива деяния имаше само едно наказание – разстрел!

Прав ли е народният представител Волен Сидеров когато призова главния прокурор от трибуната на НС да започне разследване? Има ли връзка между най-високите френски отличия с които се кичи Кунева-Пръмова, „законните парички“ от френската банка BNP Paribas, които захранват банковите u сметки и престъпното закриване на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ „Козлодуй?” Над 10 милиарда щета не са ли достатъчен повод за разследване? Не е ли прав депутатът Волен Сидеров, когато при обсъждането на антикорупционния закон на Кунева каза, че да внася тя закон против корупцията е все едно “педофил да внася закон за защита на детето”?

Кунева и МОН

Какво стори за 10 месеца в МОН като министър Кунева? По израза на един ректор тя мина като цунами през висшето образование – разруши всичко с действие и бездействие. От една страна замрази всички закони, приети на 17 и 18 февруари от НС (за което в. „Труд” вече писа), пак под предтекст, че бори корупцията, узурпира ръководството на оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, в следствие на което Европейската комисия спря средствата ? поради липса на прозрачност! Точно липса на „прозрачност”, за която Кунева на думи непрекъснато настоява. Идеите u Медицинският университет-София да плаща стипендии, защото имал пари, говори за твърд комунистически курс. Вземи от отличниците и дай на слабите, което си е жива уравнивиловка и звучи твърде странно от устата на претендиращ за десен политик.

Кунева и Медицински университет-София

Разправата с Медицинския университет-София обаче е истинското бижу в короната от безобразия на Кунева в областта на висшето образование. Здравата дружба между сваления ректор Вихра Миланова и Меглена Кунева датира не само от детските им години(израсли в съседни блокове), но и от крепката дружба между бащата на Миланова и партиен деятел Крум Миланов и свекъра на Кунева Иван Пръмов. Казват и че Миланова е лекувала единия от братята на Кунева, загинал от наркотична зависимост.

Продължава в следващия брой

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи