Кунева: МОН запазва политиката за увеличаване на студентите от българските общности зад граница

Меглена Кунева

"МОН запазва политиката за увеличаване на студентите от български общности зад граница. Вашият избор да учите в български висши училища е и памет, и гордост. Чувствам ви много близки, защото сме работили за вас. Радвам се, че сте тук."С тези думи министърът на образованието и науката Меглена Кунева се обърна към студентите от българската диаспора, които учат в България, съобщават от МОН.

757 младежи от Македония, Украйна, Молдова, Сърбия, Косово и Албания бяха приети тази година в наши висши училища след мащабна кампания сред българите в чужбина, проведена от експерти в Министерство на образованието и науката. Традиционно МОН събира всички първокурсници от диаспората, за да проучи как би могло да усъвършенства и облекчи възможностите за кандидатстване и пребиваване в България.

Министър Кунева изтъкна, че тази година приемът е увеличен от 400 на 1000 места и интересът е бил изключително голям, но все пак има незаети бройки. Вие сте най-добрите посланици, молбата ми е да заразите с вашия ентусиазъм още младежи – да дойдат и да учат в България, апелира Кунева. Тя изтъкна, че студентите от българските общности са изключително важни за родината и би желала приемът всяка година да се увеличава. Министърът призова студентите да се борят, да бъдат взискателни към преподавателите си и ги увери, че винаги ще имат подкрепата на екипа на МОН. По думите й, избирайки да учат в България, младежите влизат в Европейския съюз, а това за тях е отворена врата към целия свят.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование