Земетресение с магнитуд 8 по Рихтер в Аляска

2 г. условно и 2000 лева глоба за габровец, снимал порнографски материали с 9-годишно дете

Заловиха младеж с канабис в училище

Пиян вилня в гимназия в Берковица, искал да му дадат диплома

Шефът на КЕВР: Няма обективни предпоставки за поскъпване на тока от 1 юли

Бандити задигнаха каса на кмет с оръжие, злато и печат

Жена загина в тежка катастрофа край село Микре, 8-годишното й дете е в болница

БСП – София: Държим българското правителство да изтегли програмите по история и цивилизация за Х клас

Бойко Борисов се срещна с турския посланик Хасан Улусой

В кръвната проба на двама от ранените при катастрофата на АМ „Хемус“ има следи от наркотично вещество

Лорина Камбурова: Отказах снимки с Никълъс Кейдж Звездата от сериала "Скъпи наследници" предпочела българската продукция и не съжалява

Арестуваха извършител на серия грабежи

Почина най-възрастната работеща холивудска актриса

Отложиха делото „КТБ“

Отменена е грипната епидемия в Пернишка област

Кунева: Необходими са санкции за родителите, които не пускат децата си на училище

Освен поощрения, трябва да има и много строг контрол. Необходимо е да се прилагат на практика санкциите за родителите, които не пускат децата си на училище. Министерството на образованието и науката започва внезапни проверки, за да види къде има записани ученици, които обаче реално не ходят на училище и ще информира общините за това, за да бъдат взети необходимите и разписаните в закона мерки. Това коментира пред журналисти в Стара Загора вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева във връзка с т.нар. ромски стипендии, съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката.

Кунева цитира данни, според които близо половината от ромските деца не биват записани в детската градина, въпреки, че предучилищното образование за 5 и 6-годишните вече е задължително по новия образователен закон. Това означава, че тези деца ще имат трудности в първи клас, защото няма да говорят добре български, това за съжаление означава и ранно отпадане от училище, вероятно ранно създаване на поколение и зависимост от социалните помощи, посочи Кунева. По думите й в интерес на обществото и икономиката на страната е да се положат всички усилия за обхващане и задържане на ромите в образователната система.

Има примери за роми с високо образование – магистри и докторанти, но е факт, че много малък процент от тази общност стигат до университета. В първи клас 20 на сто от учениците са в роми, с седми клас техният брой пада до 7 процента, а 12 клас са едва 1%, каза още Кунева. Големият брой деца, които отпадат от училище, правят това между пети и осми клас.

Проблемът не е в средствата, които се дават за образование, а в огромния обем средства за социални помощи и безработица, които са в следствие на това, че ромите нямат достатъчно образование. Кое е по-добре за държавата –външен фонд да даде стипендия за деца над 9-ти клас или от държавния бюджет да се плащат детски на малолетни момичета, попита риторично тя.

Кунева коментира още, че стипендиите за учениците по проекта се отпускат от международния донор – Ромския образователен фонд, финансиран от Европейската банка за възстановяване и развитие, Световната банка и Европейската комисия, а държавният бюджет ще отдели средства за учителите – за обучения, квалификация за работа с уязвими групи и възнаграждения.

Министърът на образованието посочи още, че МОН годишно отделя над 20 млн. лева за стипендии за успех и социални причини за всички гимназиални ученици. Една трета от всички младежи в гимназията получават стипендия, средно около 80 хиляди човека на година, коментира тя.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.