Китай заяви, че е категорично против американския закон за официалните контакти между САЩ и Тайван

Гореща размяна на съпруги В “Смени жената” певицата Йоана гледа овце, фитнес моделът Биляна Йотовска яде свински крачка и жена на каишка чете Библията

ТЕЦ “Бобов дол” спря работа напълно

Опасност от наводнения в Хърватия, евакуират над 600 души

Наградиха морски екипаж, спасявал мигранти

„Умни градове“ се срещат в Тел Авив Сред 500-те гости от цял свят бяха 12 кметове на български общини

На 26 сигнала за паднали клони и дървета са се отзовали екипите на „Аварийна помощ и превенция”

Мустафа Карадайъ от Барутин: Силни сме, когато сме обединени! Не допускайте да ни разделят отново!

Уес Мичъл потвърди подкрепата на САЩ за Кипър

Млади рокаджии показаха откъде изгрява слънцето Групата набира скорост с втори сингъл и видеоклип

Осъдиха словенски политик за сексистки забележки към журналистка

Британската полиция опитва да възстанови маршрута на колата на Скрипал

Александър Вучич: Най-големият проблем на Сърбия е, че няма деца

Задържаха трима тинейджъри за притежание на наркотици

Мария Захарова: В Русия не е разработван газ „Новичок“

Кунева не вижда дискриминация в стипендиите за роми, помагали за равен старт

Учениците от ромски произход, които ще кандидатстват за стипендии от по 30 евро на месец, са деца от гимназиален етап, които са се борили да изградят харектер, борили са се с бедност, социален натиск и заплахи, каза министърът на образованието и науката Меглена Кунева на журналистически въпрос дали има дискриминация на раздаването на стипендии на ромчета, предаде “Дарик”.

По думите на Кунева българските деца, както и всички деца у нас също получават държавна подкрепа – през програми като “Твоят час”, стипендии за отличен успех и други механизми.

Меглена Кунева посочи, че средствата, които идват от бюджета на българската държава за стипендиите на учениците са 40% от общата сума.

“Тези стипендии са съвместна инициатива на Министерството на образованието и науката и ромския образователен форум. Участието на нашата държава е 40%. Това са 12 евро, или 24 лева от общата сума. За сравнение учениците за успех взимат средно по 35 лева, независимо какъв е етносът им, а таванът е 50 лева. Аз смятам, че нещата са съпоставими”, обясни Кунева.

Според образователния министър подкрепа има за всички деца в България.

“Говорим за ученици в гимназията. 700 ромски деца в гимназията би било много голям успех, ако са стигнали до това ниво на образование. Това са деца, които 10 години полагат усилия, борили са се с бедност, с предразсъдъци, изградили са характер”, поясни Кунева.

“Говори се, че стипендиите премахвали равния старт. Това е точно обратно – в момента равен старт няма. Едно дете, което расте в къща с книги, дете, на което и двамата родители говорят български и са грамотни, които могат да му помогнат в домашното, които ще се заинтересуват и ще искат то да се проявява по-добре, не е равно на едно дете, което няма тези условия”, отбеляза още тя.

Средствата, които Министерството на образованието ще отпусне за стипендии на ромските деца за две учебни години, са 218 000 евро.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. няма значение дали са роми или евроатлантически гноми…
    критерият не може да е произход и точка. но де евроатлантически урод да го схване това…

  2. Мунева е ционистка свиня, а тяхната цел е да унищожат българския народ, за сега им се получава доста добре.

  3. Бих ти задал въпроса за равния старт между теб и 99% от бългаския народ.

  4. Кунева, по-добре си затвори голямата уста, защото дразниш – и с думи, и с действия.Ние ли да се чувстваме виновни, че нямало “равен старт”? Виновни за какво – че работим, плащаме данъци, отглеждаме деца (толкова на брой, колкото можем да осигурим!) и се грижим за тяхното възпитание и обучение.В това време други лежат по гръб и се чудят откъде да откраднат и колко деца да произведат.Като си толкова жалостива, подари заплатата си за стипендии.Така ще изучиш не малко циганчета.

  5. Г-жа Кунева за пореден път доказа че е некомпетентна за заемания от нея пост. Тя е не притежава лични и професионални качества, да направи нещо полезно, а умишлено провокира етническо напрежение. Да вземе пример от Цветелин Кънчев, който е класи над нея.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.