Младежи биха автобусен шофьор заради забележка

Брижит Бардо окачестви като лицемерни твърденията на някои актриси за сексуални посегателства

Ангелкова пред National Geographic: България е с потенциал за СПА столица на Европа, европредседателството е шансът ни да я покажем

Украински моряци бедстват на кораб без храна и заплати

Рецидивист в домашен отпуск се гаври с пенсионерка

Национал на Нигерия в „Локо“ (Пд)

22-годишен преби до безсъзнание момичето, с което живее

Няма основания за грипна ваканция във Велико Търново

Георги Гатев остава без достъп до секретна информация

Жена изгоря в пожар

Зелените пробутват текст, който блокира втория лифт

33 души са арестувани в Италия по подозрения, че са членове на китайската мафия

Съвети за отлична зимна ваканция в Пампорово Изберете хотел с добра локация, СПА и вкусна храна

Полша: Очакваме по-силно присъствие на американски войски в страната

Ски карти по левче в Боровец и Банско Намалението е за децата по повод деня на снега

Кунева не вижда дискриминация в стипендиите за роми, помагали за равен старт

Учениците от ромски произход, които ще кандидатстват за стипендии от по 30 евро на месец, са деца от гимназиален етап, които са се борили да изградят харектер, борили са се с бедност, социален натиск и заплахи, каза министърът на образованието и науката Меглена Кунева на журналистически въпрос дали има дискриминация на раздаването на стипендии на ромчета, предаде „Дарик“.

По думите на Кунева българските деца, както и всички деца у нас също получават държавна подкрепа – през програми като „Твоят час“, стипендии за отличен успех и други механизми.

Меглена Кунева посочи, че средствата, които идват от бюджета на българската държава за стипендиите на учениците са 40% от общата сума.

„Тези стипендии са съвместна инициатива на Министерството на образованието и науката и ромския образователен форум. Участието на нашата държава е 40%. Това са 12 евро, или 24 лева от общата сума. За сравнение учениците за успех взимат средно по 35 лева, независимо какъв е етносът им, а таванът е 50 лева. Аз смятам, че нещата са съпоставими“, обясни Кунева.

Според образователния министър подкрепа има за всички деца в България.

„Говорим за ученици в гимназията. 700 ромски деца в гимназията би било много голям успех, ако са стигнали до това ниво на образование. Това са деца, които 10 години полагат усилия, борили са се с бедност, с предразсъдъци, изградили са характер“, поясни Кунева.

„Говори се, че стипендиите премахвали равния старт. Това е точно обратно – в момента равен старт няма. Едно дете, което расте в къща с книги, дете, на което и двамата родители говорят български и са грамотни, които могат да му помогнат в домашното, които ще се заинтересуват и ще искат то да се проявява по-добре, не е равно на едно дете, което няма тези условия“, отбеляза още тя.

Средствата, които Министерството на образованието ще отпусне за стипендии на ромските деца за две учебни години, са 218 000 евро.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. няма значение дали са роми или евроатлантически гноми…
    критерият не може да е произход и точка. но де евроатлантически урод да го схване това…

  2. Мунева е ционистка свиня, а тяхната цел е да унищожат българския народ, за сега им се получава доста добре.

  3. Бих ти задал въпроса за равния старт между теб и 99% от бългаския народ.

  4. Кунева, по-добре си затвори голямата уста, защото дразниш – и с думи, и с действия.Ние ли да се чувстваме виновни, че нямало „равен старт“? Виновни за какво – че работим, плащаме данъци, отглеждаме деца (толкова на брой, колкото можем да осигурим!) и се грижим за тяхното възпитание и обучение.В това време други лежат по гръб и се чудят откъде да откраднат и колко деца да произведат.Като си толкова жалостива, подари заплатата си за стипендии.Така ще изучиш не малко циганчета.

  5. Г-жа Кунева за пореден път доказа че е некомпетентна за заемания от нея пост. Тя е не притежава лични и професионални качества, да направи нещо полезно, а умишлено провокира етническо напрежение. Да вземе пример от Цветелин Кънчев, който е класи над нея.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.