„Глория“ удари Испания с най-високата вълна в историята на Средиземно море (ВИДЕО)

Варненската апелативна прокуратура взе на спецнадзор делото за боклука от Италия

Турция инсталира термокамери на летищатa за проверка на новия коронавирус

Разкриха телефонна измама от миналия септември

Протест срещу данъчна наредба на жълтите павета

Великотърновският университет реализира амбициозен медиен проект

Хванаха администратор от прокуратурата в Търговище с 2,96 промила алкохол Срещу служителя тече бързо производство, вече е без работа

Тесен кръг близки и приятели изпращат акад. Благовест Сендов

„Опел“ блъсна пенсионер в Бургас

Нова улица и кръгови кръстовища в Бургас

Сърбия обмисля да помогне на България строежа на “Турски поток”

Девет години чества търновският клуб UN BESO

ГДБОП задържа мъж и жена за трафик на хора с цел сексуална експлоатация в Русе

Арестуваха иманяр рецидивист в Силистра

Румен Петков за предложенията за хазарта: Грубия популизъм ще го платят българите

Кунева: Няма индикации за закриване на метеорологичната станция на връх Мусала

Снимка: Архив

Няма индикации за закриване на метеорологичната станция на връх Мусала, заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева, в отговор на въпрос от народния представител Румен Христов, относно закриването на Метеорологичната станция на връх Мусала, предаде „Фокус”.

„Закриване на високопланинска метеорологична станция е възможно да се случи само с решение на Научния съвет Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) в БАН. Изобщо не е внасяно в него и изобщо не е разглеждано такова предложение т.е. няма такова нещо”, обясни министър Кунева.

По думите й е дадена обосновка от директора на НИМХ към БАН за необходимостта от временно преустановяване на дейността на синоптичната станция на връх Мусала.

„Между преустановяване и закриване има съществена разлика. Преустановяването на работата от 1 октомври се налага по производствени причини и поради липсата на ръководител и наличен персонал на синоптичната станция. От необходимите 5 метеорологични наблюдатели, към настоящият момент има само 3-ма и няма възможност за пренасочване на наблюдатели от други синоптични станции. Няма капацитет”, подчерта министър Кунева.

Според нея няма как работата на станцията да продължи само с трима души, защото това ще бъде в противоречие на трудовите разпоредби, касаещи продължителността на работното време. По думите й през тази година е обявена обществена поръчка за доставка на високопланинска метеорологична апаратура, което е още едно свидетелство за това, че станцията няма да бъде закрита.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.