Кунева побесня в опита да съсипе Медицинския университет

Подставени лица на просветния министър Меглена Кунева са съдействали за разразяването на скандала около Медицинския университет в София. По информация на членове на общото събрание на вуза става въпрос за Жасмина Мирчева и Петранка Семерджиева, които са обслужвали интереси на среди извън университета. Двете бяха назначени като сътруднички на отзования ректор проф. Вихра Миланова. Според запознати Мирчева и Семерджиева са изнасяли информация за вътрешните работи на МУ-София и са допринесли да се организира целенасочена кампания срещу бившето ръководство на университета, от което проф. Миланова наследи добре разработена система за преподаване в чужбина и завиден бюджет от близо 100 млн. лева.

За Семерджиева МУ-София е било 17-о поред работно място, а Мирчева, преди да бъде назначена за съветник на проф. Миланова, се е занимавала с разнообразни дейности като съветник в кабинета на Радослав Гайдарски, шеф на Изпълнителната агенция по лекарствата, после е попаднала в Комисията по храните и др.

В момента Кунева настоява Медицинският университет в София да предаде документацията и бюлетините по избора на новия ректор проф. Виктор Златков и по отзоваването на предишния - проф. Миланова. Това е безпрецедентно и единствено съдът може да изиска нещо подобно, коментираха пред „Труд“ членове на общото събрание на вуза. Според юристи тези материали трябва първо да бъдат обработени, да минат през контролен съвет, а за тези процедури има срокове и всяко различно действие би било нарушение.

Самата Кунева обясни, че документите й трябват, за да провери „правилността на проведеното заседание“. „Но не ни ги дават, има съпротива“, обясни тя.

При избора на новия ректор всички процедури са спазени

От МУ-София посочват, че документацията по избора на нов ректор в момента се обработва и няма как да бъде предадена по този начин. Те обаче са категорични, че всички процедури са спазени и общото събрание е абсолютно законно. Членове на събранието предоставиха данни за легитимността на процедурата. Освен че присъстващите са били много над нужното за кворум, самите членове на събранието не са случайни хора и се избират на квотен принцип от катедрени и факултетни съвети, обясниха от академичните среди.

Д-р Тотко Найденов, гл. редактор на в. „Български лекар“: Университетът вече няма да е същият!

Днес професорите от Медицинския университет няма да са същите - те вече са разделени, мнителни един към друг, не дай си Боже дори и враждебни. Причината я виждам в нескопосаните действия на министърката на образованието. Виждате как се нахвърли срещу всички тях - как така ще печелят толкова много, кой им дава право да обучават чужди студенти. (...) Сега пуснала одит във всички медицински университети в страната; щяла да им намалява субсидиите. Неотдавна с лека ръка лиши българските студенти медици от европейски стипендии (...) Това ако не е скандално, кое друго да е - собствената им министърка да лишава нашите деца от европейски пари!!!

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование