Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

Кунева попиля 20 млн. лв. на финала

Обществени поръчки за милиони левове на изпроводяк масово са пуснали министрите в оставка. Това става ясно от писмени отговори на въпроси, зададени от Петър Славов и Мартин Димитров от гражданската квота на РБ. Преди ваканцията на парламента те изразиха съмнение, че партийците от групата им взели мандата, за да удължат времето за обявяване на търгове. Още на 14 декември Славов и Димитров изпратиха питания до всички министерства колко обществени поръчки са били обявени между 15 ноември-15 декември 2015 г. и за същия период през 2016 г.

Най-любопитен изглежда отговорът на образователния министър Меглена Кунева. В него тя съобщава, че във времето 15 ноември-15 декември 2015 г. във ведомството й били обявени 11 поръчки на стойност 6,8 млн. лв. За същия период през 2016 г. са възложени 8 поръчки на обща стойност 10,5 млн. лв. С процедура „договаряне без предварително обявление“ са дадени 3,5 млн. лв. за „Осигуряване достъп до информация в електронната база данни, администрирани от издателството „Елзевиер“…“(издателство, специализирано в издаване на научна литература). Други 2,3 млн. лв. са дадени за автобуси с 35 и 38 места чрез „минипроцедура, проведена въз основа  на сключено рамково споразумение“. Пак по рамково споразумение са платени 1,2 млн. лв. за „доставка на видеоконферентно оборудване и на дисплеи за визуализация на процеси“. В отговора си на депутатските въпроси Кунева обяснява, че до края на 2016 г. ведомството й предвижда стартиране на поръчки за още 10,3 млн. лв., като 9,7 млн. лв. от тях са за лиценз на Microsoft.

В пъти повече пари в сравнение с 2015 г. е „усвоил“ и военният министър Николай Ненчев. В отговора си той съобщава, че за времето 15 ноември-15 декември 2015 г. във ведомството му били възложени 38 поръчки на обща стойност 50,6 млн. лв. За същия период на 2016 г. МО е сключило договори за 115,8 млн. лв. по 26 поръчки. Ненчев пояснява, че значителната разлика се дължи на средствата за доставка на кутии за агрегатите на МиГ-29 и за горива за поддържане на бойната готовност на армията ни. Военният министър обявява, че е открил и процедура за 5,3 млн. лв. за охрана на „освободени войскови райони“.

Румяна Бъчварова, Теменужка Петкова, Божидар Лукарски, Петър Москов, Зорница Русинова, Даниел Митов и Десислава Танева не са отговорили на въпросите, независимо че срокът за това е 7 дни.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. КУНЕВА Е КРИВОУСТА КОМУНИСТИЧЕСКА КРАДЛА ТАКА ЧЕ НИЩО НЕ НИ ИЗНЕНАДВА…
    ПОМНИТЕ ЛИ КАКВО ГОВОРЕШЕ ЗА БОКО И ПОСЛЕ МУ ГО ЗАСМУКА ДО МАКАРИТЕ???

  2. Крадци, а не управляващи. Идат да си напълнят джобовете, крадат парите на държавата и народа. Боклуци за бесене.

Отговорете