Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Кунева се отказа от ромските стипендии (обзор)

МОН и Ромският образователен фонд подадоха жалба за дискриминация заради карикатура за програмата за стипендии за роми на Чавдар Николов.

Парите от държавния бюджет отиват за учителите по проекта
Менторите ще контролират посещаемостта и резултатите на учениците от малцинствата

Министърът на образованието Меглена Кунева се отказа от намерението държавата да плаща част от ромските стипендии за успех над 3,50. От МОН обявиха, че средствата от бюджета, предвидени като съфинансиране по проекта “Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование”, ще бъдат предназначени за 150-те учители, които ще работят с децата и с уязвими групи.
Менторите ще контролират посещаемостта и резултатите на учениците и ще представят редовен отчет за всяко дете, участващо в програмата. Те ще ги подпомагат и със съвети, в това число за разумно използване на стипендиите, обясняват от просветното ведомство.

Така 30-те евро месечно, които ще получават 700 ромчета за две години, ще дойдат от Ромския образователен фонд, който се съфинансира от Световната банка, Института “Отворено общество”, Европейската комисия и други.

Решението беше взето след среща на Кунева с представителя на фонда за България Огнян Исаев и директора на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства Мануела Радева.
Първоначално бе обявено, че от републиканския бюджет ще дойдат 40% от парите за стипендии, или общо 218 080 евро за двете години на програмата.

Кунева аргументира промяната с “повишената обществена чувствителност” по темата и обеща по-стриктен контрол за посещаемостта на учениците от уязвимите групи, включително чрез прилагане на санкциите, които общините могат да налагат на родителите за неосигуряване на присъствието на децата в училище.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Населението масово иска оставка на кукунева, поради некомпетентност и неспособност, за работа в образователната система в България. Това се отнася впрочем и за цялото ”правит” от непрофесионал;и и продажници. Вече паразитите се опитват да строят частни бизнеси и в държавните дворове на държавни у-ща, въпреки че родители, учители и общественост са против непрекъснатото приватизиране/крадене на държавната собственост..кукунева и сандакова им разрешили:))) нали България им е бащиния:( позорници

  2. Каква точно е дискриминацията, за която са подали жалба? Че МОН се е опитал да дискриминира всички останали деца, като раздава пари от бюджета само на циганчета? За пръв път виждам някой да подава жалба срещу себе си…За друга дискриминация в този казус или пък в карикатурата не мога да се сетя.

  3. С всеки изминал ден лъсва колко е некадърна другарката Кунева. Накрая сметката ще плати ББ, но като му е толкова акъла да продължава да я държи.

  4. Мунева е ционистка свиня, тя работи открито против българите, а кой я държи и тика по върховете, кой въобще държи и командори България? Защото във всяка друга нормална страна Мунева щеше да гние в затвор пожизнено. Мунева е проводник на ционисткия геноцид над българския народ. В последното интервю на Бай Тошо го питат кой го свали от влас, той казва, че това са били няколко евреина, а от тогава до сега евреите извършват геноцид над българите.

  5. Синът ми е вече на 18г,и никога не е вземал детски от държавата/’баси държавата/.
    От 1до12клас винаги е бил пълен отличник/и какво от това/.

  6. До кога ще продължава дискриминацията срещу българчетата, още повече, че тя е организирана от Турско-Циганско-Комунистическата и Антифашистките банди?

Отговорете