Кунчев - Мангъров, втори рунд

Докторите спорят за мерките срещу COVID-19 в училищата

Здравният инспектор бил виждал болни само на картинка, инфекционистът не влизал в отделение със заразени от коронавирус 

Мерките срещу COVID в училищата изправиха един срещу друг главния държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб срещу коронавируса доц. Ангел Кунчев и доц. Атанас Мангъров. Кунчев горещо препоръча шлемове и маски за децата в училище, a Мангъров отсече, че това са глупости (още за разнобоя между двамата, виж долу).

Спорът премина в размяна и на лични нападки.

“Писна ми да отговарям на хора, които не са виждали болен от COVID-19. Нека да мисли каквото си иска. Когато с факти и цифри се доказва колко помагат маските, не трябва да казваш, че това е глупост. Първо да влезе в отделението по COVID, защото не е стъпвал там”, хвърли обвинение срещу Мангъров държавният здравен инспектор.

“Кунчев е виждал болни от COVID само на картинки. Той не е клиничен доктор. На всички тезата им е: Виж какво става в реанимациите. Реанимациите затова са реанимации, защото в тях има тежко болни. Кунчев е епидемиолог и вижда болните на листчета, по документи. Неговата специалност е такава, че той не се занимава с болни. Другият е микробиолог, само един от щаба се среща наистина с болни, но те са болни с други проблеми. Плашат хората”, коментира пред “Труд” доц. Мангъров. Той обясни, че малко преди да разговаря с репортер на вестника му се обадила учителка да го пита какво да прави. “Казах є нищо да не прави. Обясних є, че между 4 и 6% от хората в страната със сигурност са положителни, но те не са установени, защото не са изследвани”.

На въпрос на “Труд” как ще отговори на твърдението на Кунчев, че не e виждал болни от COVID, той отговори: “Да, бе не съм виждал, къде ще видя болен от коронавирус. Между многото болни, които гледам всеки ден, има и с коронавирус. Преди няколко седмици ходих на консултации в Лом, защото тамошния полицейски шеф се оказа с коронавирус. Главният лекар е негов приятел и ходих да помагам”.

Кунчев коментира и твърдението на Мангъров, който заяви, че в телефонен разговор главният държавен инспектор му е казал да си “затваря устата”: “Препоръчах на д-р Мангъров да не обърква хората с изказванията си и в никакъв случай не съм му казал да си затваря устата.”

Бактерицидни лампи купили в школата

Най-ефективната мярка е проветряването на класните стаи

Купили в училищата бактерицидни лампи (б. р. това са лампи за дезинфекция), питат ме как да ги ползват. Те са ултравиолетови и когато гледаш срещу тях могат да ти се повредят очите. Дали са ги на учителите да обеззаразяват помещенията. Но те трябва да се включват когато ги няма децата, коментира пред “Труд” някои от мерките в училищата доц. Атанас Мангъров.

Той обясни, че няма смисъл да се купуват и пречистватели за въздуха, каквито съвети дадоха чиновници от просветното ведомство. Мангъров каза, че тяхната позлезност е съизмерима с тази на маските. “Те са като едно едро сито”, заяви той.

Пречиствателите, които се продават в магазините за битова техника не помагат срещу вирусите. “Помагат онези, които ги има в операционните зали на болниците. Те са с ултравиолетови лъчи, но са много скъпи”, поясни инфекционистът. Според него най-ефикасния начин да се намали вирусната концентрация във въздуха на класните стаи е редовното проветряване.

Решение

Наказват само в краен случай деца без маски 

Мисля, че дори и ние трудно бихме издържали 6 часа в една класна стая с маска”, заяви Михайлова.
Неносенето на маски в училище ще се наказва само в краен случай, съобщи заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. Тя обаче уточни, че маските са задължителни не в класната стая, а по коридорите на училищата и на местата, където се събират повече хора.

Михайлова обясни, че все още се уточняват наредбата и подзаконовите актове, с които родителите могат да поискат децата да бъдат на дистанционно обучение за определен срок от време.

“Маските по принцип като изискване и всичко, което е свързано със здравословните условия, е изискване и на Министерство на здравеопазването. Но що се отнася до класната стая, маските не са задължителни. Аз мисля, че дори и ние трудно бихме издържали 6 часа в една класна стая с маска”, заяви Михайлова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения