Купата на България - триумф на аутсайдерите

Турнирът за Купата на България се превърна в триумф на аутсайдерите. В последните години сочените от всички за фаворити във финалния сблъсък за трофея се дънят звучно. Последният пример е успехът на "Локомотив" над градския съперник "Ботев" (1:0) в пловдивската битка на Националния стадион "Васил Левски".

"Черно-белите" спечелиха купата за първи път в историята си, след седем загубени финала. Преди двубоя играчите на Бруно Акрапович бяха сочени за аутсайдери. Тимът се състезава във втората осмица, а в 32 кръга в Първа лига е спечелил 10 мача. От друга страна "Ботев" бе смятан за фаворит. Тимът елиминира ЦСКА на полуфиналите след победа с 3:2 и реми 3:3. В първенството "жълто-черните" също се представяха добре. Но във футбола логика няма, а доказателство са драматичните срещи и в Шампионската лига този сезон.

Ален Ожболт технично с пета вкара единственият гол и прати мечтания трофей на "Лаута" напук на прогнозите.

В последните 6 издания изненадите бяха много. През 2013-та "Берое" измъкна отличието с дузпи от "Левски". Две години по-късно "сините" сдадоха купата във финал срещу "Черно море", въпреки че водеха с 1:0 до 90-ата минута на двубоя. "Моряците" стигнаха до продължения с гол в добавеното време, а в последствие спечелиха с 2:1. През 2016-та третодивизионният тогава ЦСКА вдигна купата. Сезон по-късно "Ботев" нокаутира във финалния мач хегемона "Лудогорец" с 2:1. Преди година също имаше много драма. "Славия" триумфира пред над 30 000 души над "Левски" след дузпи.

"Целунати сме от съдбата, че спечелихме първа купа - каза Димитър Илиев, капитан на "Локомотив". - Това, че се случва срещу вечния съперник от Пловдив е черешката на тортата. Ще излъжа, ако кажа, че съм очаквал да спечелим Купата на България. Имахме и късмет, но той е с хората, които го търсят".

До този момент „Локомотив“ имаше три трофея във витрината си - шампионската титла и Суперкупата от 2004-а, както и Купата на Съветската армия от 1983 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ