Купата на България – четири съдби и един трофей

Всеки един полуфиналист има основателна причина да мечтае за трофея

Първенството изпадна в зимна летаргия. Клубовете са във ваканция преди пролетния дял. А футболната 2017-а бе изпратена с жребий за полуфиналите за Купата на България. Фортуна отреди носителят на трофея „Ботев“ (Пловдив) да се изправи срещу „Славия“. Другият финалист ще бъде определен във вечното дерби ЦСКА - „Левски“. Победителите от двете двойки ще станат ясни след 2 срещи на разменено гостуване, а сблъсъците обещават да бъдат горещи. Защо? Причината е, че и четирите отбора имат своята основателна причина да желаят силно да прегърнат трофея в края на сезона.

„Ботев“ (Пловдив)

„Канерчетата“ вече прекъснаха една дълга серия от 36 години без отличие. Тимът на Николай Киров спечели Купата на България през изминалата кампания след победа над „Лудогорец“ (2:1) и така обра паяжините около предишните отличия в своята витрина за да направи място за първия си трофей през XXI век. Спечелената в последствие Суперкупа допълнително вдъхна самочувствие на „жълто-черните“, които затвърдиха впечатлението, че са турнирен боец.

Сега на Коматево си правят сметки за нов финал, след като изтеглиха дългата клечка сред трите столични тима. Пловдивчани имат всички предпоставки през месец май да играят нов мач за трофея, който при успех ще е трети за тях през последните 5 години. А най-голямото предизвикателство пред „Ботев“ е защитата на трофея – невиждан успех в 105-годишната история на клуба. Останалите 2 купи от тази надпревара са от сезон 1961/62 и 1980/81.

„Ботев“ във ваканция с пълни джобове

„Славия“

Въпреки славната история на клуба, на „Овча Купел“ отдавна не са печелили трофей. За последно „белите“ триумфираха в турнира през 1996 година, когато станаха и шампион на България. Оттогава изминаха 21 сухи години. Последният финал на славистите бе през сезон 2010/11, когато тимът само видя отблизо купата на България след загуба с 0:1 от ЦСКА. Но доберат ли се до мач за трофея, играчите на Златомир Загорчич имат основания да се надяват на нещо повече от достойно представяне. Защото, когато купата се решава в 90 минути, абсолютно всичко е възможно. По-рано през годините в същото се убедиха още „Черно море“, „Ботев“ и „Берое“...

ЦСКА

В края на настоящия сезон „червените“ ще отпразнуват своя 70-годишен юбилей. Феновете предвкусват шумните празненства на „Българска армия“ след години на страдание под ръководството на „Титан“ и Александър Томов-Лупи. Но празникът в Борисовата градина няма да е същият, ако тимът не спечели нещо значимо. Отборът на Стамен Белчев е плътно до лидера в Първа лига „Лудогорец“ и на пролет ще продължи битката за златните медали. Успоредно с това столичният гранд продължава и участието си за Купата на България след драматичен успех над разградските „орли“ с 2:1. А втория по значимост трофей у нас може да се окаже наистина важна награда за „червените“, ако тимът все пак не успее да пребори хегемонията на „Лудогорец“. Едно е сигурно – големите амбиции на Гриша Ганчев и солидният състав на Стамен Белчев предполагат ЦСКА да не остане капо в края на кампанията.

„Левски“

По всичко изглежда, че Купата се явява единственият шанс на „сините“ да прекъснат черната серия без трофей, датираща от 2009-а. До момента „Левски“ се представя безпогрешно в надпреварата, записвайки 3 чисти победи без да инкасира гол. Но на полуфинала тимът на Делио Роси ще срещне и първия реално сериозен противник в лицето на ЦСКА. Италианецът вече е печелил този турнир, но в Италия. Сега надеждите на „Герена“ са да стори същото и у нас, а за целта тимът първо трябва да отстрани „червените“. Статистиката е на страната на 26-кратните шампиони, които нямат поражение от вечния съперник в тази фаза на турнира. През последните години „Левски“ постоянно е тероризиран от „червените“ в сблъсъците помежду им, което допълнително го мотивира за краен успех. Да не забравяме, че основната цел на клуба е участие в Европа догодина, а евентуално спечелване на Купата ще им гарантира това.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ