Европа трябва да забрани течностите за чистачки, съдържащи метанол

Четете внимателно етикета дали продуктите съдържат метанол

 

- Г-н Николов, очакваше се в началото на тази година да влязат в сила нови разпоредби на Европейската комисия за допустимото количество метанол в течностите за чистачки. Знаете ли докъде стигна този процес?

- Европейската комисия публикува предложението за забрана на течностите за чистачки, които съдържат метанол, през октомври. Този регламент трябва да бъде одобрен по съкратена процедура - без да минава през Европейския съвет и Европейския парламент. В момента предложението е на етап да получи одобрение от отделните държави. Вече обаче се чува идеята страните да имат възможност за дерогация. Което означава, че всяка страна сама ще решава дали да прилага регламента или не, което на практика ще го обезсмисли. Защото и сега има държави, които са въвели подобна забрана.

-Според вас трябва ли Европа да забрани използването на течности за чистачки, съдържащи метанол?

-Категорично да. Защото всички проучвания на научните комитети посочват, че метанолът е опасен за здравето. Тези комитети са изключително консервативни и събират доказателства много задълбочено. Знаем, че той е опасен при поглъщане и дори минимални количества могат да доведат до смърт. В същото време научни изследвания показаха, че може да увреди здравето при вдишване и при контакт с кожата.

-Асоциация „Активни потребители” направи проверки по магазините на препаратите, съдържащи метанол. Защо?

-Течността за чистачки е най-масовият продукт, който съдържа веществото и излага потребителите и в частност шофьорите на риска от вдишване на метанол. Това ни накара да направим преглед на състоянието на пазара у нас, за да можем да посъветваме потребителите как да различават опасните стоки. Защото все още няма забрана за продажбата им.

- Какво показа проверката?

- Установихме, че във веригите бензиностанции не се предлагат течности за чистачки, съдържащи метанол. Те се продават основно в супермаркетите и веригите с продукти за дома. Направи ни впечатление, че когато са налични промоции на течности за чистачки, те са основно на такива, съдържащи метанол. Тоест тези продукти са много атрактивни за потребителите заради цената, но хората трябва да са наясно, че спестявайки пари, си купуват риск за здравето.

- Как клиентът да различава опасните стоки?

- Първо, трябва да знаят, че метанолът е опасен, и второ, като видим етикета, да разпознаем, че този продукт съдържа метанол. Това може да стане чрез съдържание - където да пише метанол, метанолов спирт или друго вещество, производно на метанола. Опасните продукти трябва да имат три пиктограми - знак за силно запалима течност; череп и кости, придружен с надписа токсичен при поглъщане, при контакт с кожата и при вдишване. И третият знак - опасно за здравето и надписа причинява увреждане на органите. При аналогичните, съдържащи етанол, има само предупреждение - силно запалим продукт.

- Има ли нарушения при етикетирането?

- Установихме три продукта, при които едната пиктограма - череп и кости - е заменена със знак „внимание“, което не е правилно. При един продукт липсваше надписът „опасно за здравето, уврежда органите“. А при третия бяха установени и двете нарушения.

- Смятате ли, че продуктите с метанол трябва да бъдат поставени на отделен рафт, за да могат по-лесно да се ориентират потребителите?

- Това е възможен вариант, но не знам как да накараме веригите да го прилагат. На този етап разчитаме на добрата воля. Планираме да изпратим писмо до Сдружението за модерна търговия, респективно до веригите, с апел да показват по-отчетливо различните продукти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес