Купуваме с 18% повече нови автомобили

2542 регистрации през септември

България е трета в ЕС по увеличение на продажбите

За първите девет месеца на годината в България са регистрирани над 22 000 нови автомобили. Снимка: Пламен Стоименов

Регистрациите на нови автомобили в България се увеличават с 18,4% през септември на годишна база като достигат общо 2542 броя. Това показват данните на Асоциацията на европейските производители на автомобили (ACEA) за пазара в ЕС. За първото деветмесечие ръстът е от 18,1% на годишна база до общо малко над 22 000 нови регистрации.

България е трета в ЕС по увеличение на продажбите, след лидерите Гърция и Литва, показват още данните на асоциацията. В Гърция през септември регистрираните нови автомобили са близо 6000, което е увеличение от почти 30%. В Литва пък новите регистрации нарастват с почти 46% до близо 2500.

Като цяло септември обаче не е силен месец за европейските производители. В целия ЕС новорегистрираните автомобили намаляват с 2% на годишна база до общо 1,427 млн.

Най-големите автомобилни пазари в ЕС си остават Германия (с 2,6 млн. нови регистрации), Франция (1,56 млн.) и Италия (1,53 млн.).

Водещите автомобилни компании в Европа увеличават пазарния си дял в ЕС, показват още данните на ACEA. Въпреки скандалите през последните месеци Volkswagen държи 23,5% от пазара с 2,74 млн. нови автомобила. Вторият по продажби е PSA Group с общо 1,29 млн. сделки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика