Купуваме турски лири заради евтините стоки

Одрин е любимо място за пазаруване на много българи

Има силен интерес към покупката на турски лири, който се наблюдаваше дори и преди южнта ни съседка да отвори границите си свободно за България в началото на септември, заяви за „Труд“ Кирилка Епитропова, дилър в Tavex.

Това се дължи на няколко факта. От една страна е непрестанно падащата цена на турската лира, която към момента се равнява на 0,20 български лева. За сравнение, миналата година по същото време турската лира е била 0,31 лв., а на 10 ноември 2015 г. - 0,62 лв. От друга страна са лесно достъпните, евтини и разнообразни стоки в Турция. Много хора пътуват до там с цел шопинг и екскурзия, а много ползват и медицински услуги. Оказва се, че с понижаването на курса на турската лира, много стоки в южната ни съседка са по-евтини, отколкото в България. А един от най-посещаваните градове за пазаруване от българите е Одрин.

Непрекъснато променящите се изисквания и условия за пътуване в днешно време оказват силно влияние на търговията с екзотични валути, използвани в далечни турстически дестинации. През лятото повечето хора предпочетоха да останат в България, което значително намали както търсенето, така и предлагането на такива валути. Все пак се срещаха не малко ентусиасти, решили да прескочат до Египет, в последните няколко седмици се вижда търсене на валутата на Обединените арабски емирства – дирхам, както и на украинска гривна, каза Кирилка Епитропова.

Относно използването на пари в брой има две тенденции, обясняват експертите. Едната е, че средностатистическият потребител пазарува по-често онлайн и се разплаща по този начин, дори можете да купите валута онлайн. От друга страна са хората с по-големи спестявания, които поради ниските банкови лихви предпочитат да инвестират парите си в друг актив, а често и да ги държат в брой в чуждестранна валута - евро, франк, долар, обясняват експертите.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари