Купуваме храна за вкъщи в наши съдове

Храна за вкъщи ще бъде продавана в съдове на клиента, както и в кутии за многократна употреба.

Ще предлагат кутии и бутилки за многократна употреба

Новият регламент на ЕС не важи за виното и млякото

Няма ограничения за картона

При покупка на готова храна за вкъщи ще можем да използваме наши съдове. Това предвижда проект на нов регламент на ЕС за опаковките и отпадъците от опаковки, който беше представен на форум, организиран от БСК. Цента е да бъде ограничено използването на опаковки, да се насърчи тяхното рециклиране, както и повторната им употреба.

При продажбата на готова храна за вкъщи от топлите витрини на търговските вериги, от сладкарници или ресторанти ще трябва да бъде насърчено и използването на съдове за многократна употреба. За да се насърчи предотвратяването на отпадъци, следва да се въведе ново понятие за “повторно пълнене”, пише в регламента. Повторното пълнене е специфична мярка за предотвратяването на отпадъци. Това означава, че при покупката на храна за вкъщи хората ще трябва да имат възможност да избират - да използват собствени съдове, да вземат кутии за храна от търговеца, които след това повторно може да бъдат използвани, или пък да купи храна в кутии за еднократна употреба.

В момента при продажбата на готова храна за вкъщи от топлите витрини на търговските вериги взимат от клиентите по 25 ст. за всяка кутия за еднократна употреба. Ако човек купи четири порции храна, трябва да даде един лев само за кутии. Таксата за кутиите за еднократна употреба беше въведена, за да накара хората постепенно да се откажат от използването им. Наред с таксата за кутиите търговците бяха задължени да предлагат на клиентите си алтернативни начини за продажба на готовата храна. Реално обаче повечето търговци не предлагат такава алтернативна възможност, а хората са принудени да плащат за използването на кутии за еднократна употреба.

В момента хората не могат да използват собствени съдове при покупка на храна за вкъщи. Представители на търговските вериги коментираха, че това се прави от хигиенни изисквания и, за да бъде гарантирано качеството на храните. Според новия регламент на ЕС обаче, хората ще могат да използват и собствени съдове. Окачванията са регламентът да бъде окончателно приет още следващия месец.

Регламентът описва и точните правила, при които хората ще могат да използват кутии за многократна употреба, предлагани от самите търговци. Когато търговец предлага възможност за покупка на продукти чрез повторно пълнене, той трябва да информира клиентите за видовете съдове, които могат да се използват, хигиенните стандарти за повторно пълнене, както и за отговорността на крайния ползвател по отношение на здравето и безопасността при използването на съдовете. Тази информация ще трябва да се актуализира редовно и да се поставя на видно място в помещенията или да се предоставя по друг начин на клиентите.

От 1 януари 2030 г. поне 10% от готовата храна за вкъщи трябва да бъде продавана в опаковки за многократна употреба или в кутии за повторно пълнене. От 1 януари 2040 г. поне 40% готовата храна за вкъщи трябва да бъде продавана в такива кутии.

Новият регламент ще важи не само за готовата храна за вкъщи, а и за продажбата на всякакви храни и напитки, дори за домакински електроуреди. Търговците, които продават големи домакински уреди, трябва да гарантират, че от 1 януари 2030 г. поне 10% от тези продукти се предоставят в опаковки за многократна употреба, а от 1 януари 2040 г. поне 50% от тези продукти се предоставят в опаковки за многократна употреба. Новите правила няма да важат за продажбата на мляко и вино, както и за опаковки от хартия или картон.

Правила

Дават ни пари при връщане на пластмасови бутилки

Бутилката от уиски като тази от бира

Ще ни дават пари при връщане на пластмасови бутилки.

При връщане на пластмасови бутилки до 3 литра и кенчета хората ще получават пари. Система за депозиране на пластмасови бутилки и кенчета трябва да бъде въведена във всяка страна от ЕС. Това предвижда регламент на ЕС, който предстои да бъде приет през следващия месец.

Целта е до 2029 г. поне 90% от пластмасовите бутилки и кенчетата да бъдат събирани, за да бъдат рециклирани. Сега рециклират голяма част от бутилките чрез системата за разделно събиране на битови отпадъци. Но участници на форума обясниха, че целта 90% от бутилките да бъдат събирани няма как да бъде постигната без депозитна система.

В редица държави от ЕС от години хората могат да връщат пластмасови бутилки в пунктове в големи търговски вериги. Хората поставят бутилките в автомат, срещу което получават центове. Така имат стимул да предават бутилките за рециклиране. У нас хората безплатно поставят бутилките в съдове за разделно събиране и затова много хора не го правят.

Новият регламент на ЕС изисква от 1 януари 2030 г. поне 10% от продаваните бири, алкохолни напитки и вода да бъдат в бутилки за многократна употреба или да има възможност повторно да бъдат пълнени. Това означава, че както сега на места приемат бирени бутилки, ще трябва да приемат за повторна употреба и бутилки от ракия и уиски.

Забраняват малките шампоани в хотелите

Ограничават използването на пликчета

Спират малките разфасовки сосове

Страните от ЕС ще трябва да ограничат използването на тънки найлонови пликчета при пазаруване.

Използването на пликчета при пазаруване трябва да бъде ограничено. Това става ясно от проект на нов регламент на ЕС за опаковките. Страните членки трябва да предприемат мерки за постигане на трайно намаляване на потреблението на тънки пластмасови торбички за пазаруване, пише в регламента. Счита се, че е постигнато трайно намаляване на пликчетата, ако до 31 декември 2025 г. годишното потребление не надвишава 40 тънки пластмасови торбички за пазаруване на човек от населението.

За да бъде постигната тази цел страните от ЕС може да въведат забрана за използване на тънки торбички. Така хората ще започнат да използват по-дебели пликове за многократна употреба или ще преминат към торби за пазаруване от плат.

С новия регламент на ЕС ще бъде забранено и използването на малки разфасофки шампоани в хотелите, като целта е намаляване употребата на опаковки. Ще бъде забранено и използването на кетчуп, горчица и сметана за кафе в малки пликчета или кутийки за една порция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Вашите пари