ВАС прекрати делото срещу решението на КЗК за избор на изпълнител на проекта „Турски поток“

„Фолксваген“ готов да плати 80 млн. евро на клиентите си в Австралия

Владимир Путин и Реджеп Ердоган се срещнаха в Анкара (ВИДЕО)

Мегз и гаджето й с условни присъди за инсценираната кражба на мерцедеса й

Медицински университет-Варна прие над 1400 първокурсници Започна обучението на трети випуск военни лекари

Дворецът – Балчик събира творци от три континента на юбилеен арт форум „БезГраници“ Песни на редки езици ще звучат на плажната сцена

Изправят пред съда шофьор, прегазил катастрофирал човек на магистрала „Тракия“

Недоразумение довело до напрежението в „Спартак“ (Плевен)

Двама на съд за контрабанда на цигари

Каракачанов: Имаме готовност срещу бежански натиск от Турция

Турски актьори в списъка на световни красавци

Две деца пострадаха при катастрофи във Варненско

В Бургас учениците са с 403 повече от миналата година 171 деца са се завърнали от чужбина, най- много са от Германия

Как топмоделът Роми Стрийд се храни у дома си (ВИДЕО)

Борис Джонсън потвърди пред Юнкер намерението си страната му да напусне ЕС на 31 октомври

Купуват къщи край морето за основен дом

Все повече българи купуват имоти край морето.

Сменят панелки с ново строителство

Миграцията към Пловдив увеличава търсенето на апартаменти

В Бургас и района около морския град все повече хора купуват апартаменти и къщи, в които прекарват по-голямата част от годината, а не само лятото. Имотният пазар в града е стабилен и показва растеж през последните години благодарение на съществуващия индустриален парк и на факта, че Бургас има всички видове транспорт, което предразполага към сериозни чуждестранни инвестиции, водещи до нужда от жилищни площи. Това коментира представител на инвестиционна компания на пазара на имоти.

Българите преобладават сред купувачите на жилища край морето, но след сериозния отлив през последните години, през тази година руските купувачи започнаха да се завръщат. “Бургас и регионът се отварят сериозно и към източните пазари и по-конкретно към Китай”, допълниха брокери на имоти. Според тях изключително важно е развитието на средата около жилищните сгради. Не може да има продукт с високо качество на строителството без инфраструктурна или транспортна обезпеченост, смятат експертите.

Пловдив е друг град, в който жилищният пазар се развива динамично през последните години благодарение на увеличеното търсене на имоти. Основната причина за това е доброто икономическо развитие на града. Повишаването на доходите и миграцията към Пловдив подкрепят пазара. През последните три години се оформи слой от клиенти, които са с по-високи изисквания към сградата, защото преди това определящи бяха само цената и мястото.

В Пловдив има голям ръст на разрешителните за строеж, но проектите в града са по-малки. Освен това между издаването на разрешителното за строеж и самото започване на строителството има известно забавяне. Само между 35% и 50% от разгънатата застроена площ, за която е получено разрешение за строеж, започва да се строи в следващите 12 месеца. “Цените в Пловдив растат бързо, което позволява на инвеститорите да предлагат по-добър продукт”, коментира представител на инвестиционна компания на пазара на имоти.

През 2019 г. жилищният пазар в София и страната се успокоява, но в големите градове има обективна необходимост от жилища. По неофициални данни всяка година София се увеличава с между 15 хил. и 30 хил. жители. При увеличение с 15 хил. души, това означава, че само за новодошлите семейства в столицата има необходимост от 8 хил. жилищна. Освен това съществуващите панелни жилища не са много привлекателни и всяко семейство, което може да си го позволи, търси смяната им с ново строителство.

Освен за да живеят в тях, много хора купуват имоти, защото няма алтернативни възможности за инвестиции. При ниските лихви на банките и високата инфлация хора, които имат между 100 хил. и 200 хил. евро, често се насочват към закупуване на имот, който увеличава стойността си през годините.

 

Привлекателни са села до крайбрежието

20 хил. евро за едностаен апартамент в Слънчев бряг

Британци търсят къщи, за да се преместят за постоянно в България

Британците се интересуват от имоти, построени преди 5-10 години, които се продават на много привлекателни цени.

Интересът на британците към покупка на имот в България нараства. Въпреки че британските купувачи, които обмислят да се установят в България за живот през цялата година, е по-вероятно да търсят спокоен селски имот във вътрешността на страната, хората, които искат ваканционен дом на слънце, се насочват към черноморското крайбрежие. Това отбелязва британският сайт Aplaceinthesun в своя статия за България. От оживения Слънчев бряг до спокойствието на Албена, в тази част на Източна Европа може да се намери по нещо за всеки, пише в статията.

Слънчев бряг е най-големият и най-популярен курорт, особено сред младото поколение. Тук хотели и апартаменти на първа линия почти са потопени в топлите води на 9-километровото крайбрежие на курорта. Продажбите в Слънчев бряг са намалели след срива на търсенето от руснаци през 2014 г., но тенденцията отново е към повишаване. Цената на обзаведени едностайни апартаменти започва от 20 хил. евро, а на двустайните – от 35 хил. евро, пише британският сайт.

“Малък процент британски купувачи все още търсят да закупят имот на ниски цени или къщи с намерението да се преместят в България за постоянно”, казва Бен Колинс от имотна британска компания, специализирана в препродажби на имоти по черноморското крайбрежие.

“Купувачите се интересуват основно от препродажбата на имоти, построени преди пет до десет години, защото се продават на много привлекателни цени. Но също така има клиенти, които търсят да закупят нови апартаменти в луксозни комплекси, красиви къщи на брега или самостоятелни или полусамостоятелни имоти в затворени комплекси, предлагащи всички удобства”, допълва Колинс.

Според Полина Стойкова, управляващ директор на българска компания за недвижими имоти, до 50-60% от сделките в утвърдени морски курорти включват български купувачи, които също са привлечени от ниските цени. “Ако разширите търсенето си към сателитни курорти, цените може да започват от 15 хил. евро за обзаведено студио и 20 хил. евро за едностаен апартамент”, казва тя.

Свръхзастояването в някои черноморски курорти създава силна конкуренция за хората, които искат приходи от наем в оживения летен сезон. “Не може да се очаква много висока възвръщаемост, защото сезонът е относително кратък, а конкуренцията е сериозна, така че цените на наемите не са високи. Може да очаквате да покриете разходите си и да извлечете малка печалба. Повечето покупки в утвърдените курорти са за собствено ползване, а не за инвестиция или отдаване под наем”, казва Стойкова. Според нея примери за привлекателни предложения са курорти като Лозенец или селата близо до крайбрежието като Веселие и Росен.

 

У нас и в Испания

Поскъпват домовете близо до морските вълни

Курортите привличат чужденци

В Барселона сделките с имоти са нараснали с 31%.

Цените на имотите в Испания продължават да нарастват, но някои области се справят по-добре от други, коментират имотни експерти. Популярните локации за чуждестранните купувачи, особено по крайбрежието и големите градове, са постигнали най-силна активност през миналата година и тази тенденция се запазва през 2019 г.

В България ситуацията е същата като големите градове и курортите привличат най-много чуждестранни купувачи. А англичаните държат голям дял от търсещите имоти в България чужденци. В топ три на най-предпочитаните от британците локации за второ жилище обаче попадат испанските Коста дел Сол и Коста Бланка. Експерти в Института по технология на строителството в Каталуния прогнозират, че настоящата тенденция на ръст на жилищния пазар в Испания ще се запази до 2021 г., след което ще започне да се забавя.

Продажбите на нови жилища са 15% от общите продажби в Испания, а сделките с имоти преди окончателното им завършване имат дял от 17%. Ръстът на сделките през миналата година е бил особено силен в Мурсия (53%) и провинция Севиля (50%). Силно увеличение на продажбите е регистрирано и в Каталуния, както и в Барселона (31%). Единствените области, в които продажбите са намалели, са Канарските и Балеарските острови.

 

При ваканционните имоти увеличението е с 54%

Жилищното строителство нарасна с над 48 на сто

Сериозно увеличение има при строителството на ваканционни имоти.

Започналото ново сградно строителство през първото тримесечие на годината е с 26,31% повече спрямо същия период на миналата, а общият му обем достига 1,75 млн. кв.м. Големият ръст се дължи основно на жилищното и промишленото строителство, сочат данни на Националния регистър за ново строителство и реконструкции.

Жилищното строителство е нараснало с 48,38% до малко над 1 млн. кв.м. Започнатото ново строителство на кооперации и къщи през първите три месеца на годината в Пловдив и Бургас изпреварва нивата от 2007 г. съответно с 23% и 1%, докато в София и Варна то е съответно 76% и 92% от обема през най-силната година за строителния сектор.

Значително се увеличава и обемът на започнало строителство на промишлени обекти – с 44,31% до малко над 343 хил. кв.м, като то вече е с 14 на сто по-голямо от обема през 2007 г.

Ръст от 54,37% е отчетен и при ваканционните имоти с общ обем от близо 50 хил. кв.м, докато при офисите има спад от 6,87% до близо 144 хил. кв.м. Строителството на нови търговски площи намалява с 25,76% до 55 370 кв.м.

Строителството на жилищни сгради ще продължи да нараства значително поне до края на 2020 г., смятат експерти. Ръстът на цените на имотите се забавя заради увеличеното предлагане, но въпреки това не се очаква спад в следващите години.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.