Купуват още 400-500 машини за вота

Доставката на техниката в чужбина ще е с дипломатическа поща

Устройствата за гласуване ще бъдат произведени до 30 юни

Решават кога ще се минава на хартия

Най-вероятно ще са необходими още 400-500 машини за гласуване за предсрочните парламентарни избори на 11 юли. Това съобщиха пред „Труд“ от ЦИК. Няма проблем машините да бъдат произведени до 30 юни.

Техниката обаче се очаква да е за чужбина, ще се прецени дали в секции в страната ще трябва да се слагат допълнително машини за гласуване. С промените в Изборния кодекс отпаднаха ограниченията за откриване на секции извън страната. Доставката на техниката в чужбина ще е с дипломатическата поща, коментираха още от ЦИК. 

Тепърва в ЦИК ще решават и при какви извънредни обстоятелства ще преминава от машинно към хартиено гласуване.

„Измененията в Изборния кодекс предвидиха, че за да е гарантирано гласуването, в случаи на извънредни обстоятелства, в които се налага да бъде преустановено машинното гласуване. Ние все още не сме взели решение какви могат да бъдат тези случаи и какво трябва да се случи след това, ще бъде продължен вотът с хартиени бюлетини. По тази причина законодателят предвиди да бъдат отпечатани 100 % бюлетини според избирателния списък“, заяви вчера пред БНТ Росица Матева, зам.-председател на ЦИК. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика