Купувачи предпочитат новото строителството

Новото строителство има редица предимства и затова интересът към него е голям.

Най-желани са южните и югоизточните квартали на столицата

Голям е интересът към затворени комплекси, но цените са по-високи

Използват качествени материали

Повечето купувачи предпочитат жилища ново строителство, разказаха брокери на имоти. Новото и старото строителство имат различни предимства и затова всеки купувач избира имот според личните си предпочитания.

Новите апартаменти съчетават в себе си качество и модерен стил. В новите сгради използват качествени материали и най-новите тенденции в строителството. В новите жилищни сгради предвиждат места за паркиране, които често липсват в старото строителство. Освен това новите собственици ще се радват и на нови общи части на блока, както и ще знаят, че скоро няма да им се налага да правят ремонт на ВиК или електрическата инсталация. Докато при покупката на стар апартамент новият собственик в повечето случаи започва с ремонти. На пазара има и добре ремонтирани и дори обзаведени стари жилища, но цените им са по-високи.

При новото строителство външният вид на сградите е много по-привлекателен, което прави целия квартал по-добър. Често заедно със строителството на новата сграда предприемачите оправят и тротоара, засаждат дървета, което подобрява цялостния облик на района.

При старото строителство хората плащат за реална квадратура на имота, а не за общи части. Освен това при старото строителство има отделна кухня, докато при новите апартаменти кухните най-често са част от всекидневната. Затова в зависимост от предпочитанията за разпределение на стаите купувачите могат да се насочат към жилища старо или ново строителство.

При покупка на имот ново строителство в София интересът на хората е насочен предимно към южните и югоизточните квартали. Именно затова и инвеститорите предпочитат да изграждат нови жилищни сгради в тези райони. Това пък допринася за бързата промяна на облика на тези квартали.

В централните части на столицата трудно могат да бъдат намерени свободни площи, върху които да бъдат построени нови и модерни жилищни сгради. А в покрайнините на града има достатъчно свободно пространство за построяване на практични затворени комплекси, разполагащи с всички удобства. Затворените комплекси с ограничен достъп привличат много купувачи, защото предлагат зеленина, сигурност и допълнителни екстри като фитнес и детска площадка. Но цените на имотите в затворените комплекси са по-високи.

По-близо до природата

Насочват се към периферията на София

Някои предпочитат центъра

Голям е интересът както към периферните райони на София, така и към центъра на града.

Много купувачи на имоти в София се насочват към периферните зони на града. Причини за това обикновено са близостта до природата и спокойствието, които дават тези райони на столицата. Освен това в периферните части на града вече има много ново строителство, което се характеризира с модерна визия и качествени материали. Повечето затворени комплекси са в спокойни и отдалечени от центъра райони, където обитателите намират спасение от мръсния въздух и натоварения ритъм на големия град.

Но голяма част от купувачите предпочитат да са по-близо до центъра на столицата, където се провеждат повечето културни мероприятия и има голямо разнообразие от ресторанти и кафенета. Затова много млади хора искат да живеят в жилище, близо до центъра на града. А хората в по-напреднала възраст предпочитат да имат имот в периферните райони.

Сред предимствата за избор на жилище в центъра на София е удобният градски транспорт, включително метро, както и множеството зелени площи. Много от сградите в центъра са с впечатляваща архитектура, която е поддържана и до днес. Голяма част от старите сгради са реновирани, за да отговорят на съвременните изисквания, като има и нови кооперации, построени на мястото на стари сгради. Всички тези предимства държат високи цените на жилищата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти