Русия е готова да увеличи доставките на газ в Сърбия

Мръсен въздух в няколко града тази сутрин

Как се прави поза „арбалет“?

Лекар: София е пред грипна епидемия

Силни земетресения в Перу и Еквадор

Руското посолство в САЩ: България екстрадира руснак, обвинен за онлайн измами

Тръмп предвижда среща с Ким Чен-ун след месец

Десетки жертви и ранени при взрив след кражба на гориво в Мексико

Времето ще е облачно и ветровито

На 19 януари 2019 да почерпят

Ивайло Калфин: Стратегическите решения в България се взимат само отвън или под чужд натиск

Експерт: Брекзит без споразумение няма да се отрази съществено у нас

Милиони пароли изтекоха в мрежата – вижте дали сте засегнати

Анкара заяви, че ще защитава „турското малцинство“ в Западна Тракия

ЕК призова Лондон да проведе евровот Найджъл Фарадж вече готви предизборна кампания

Курсант-мичман Петър Генов – Най-успешният студент

Два града спорят чий е най-успешният студент за миналата година. Кубрат, защото там се е родил и израснал, и Варна, защото учи в него. Защо в тази своеобразна надпревара да не се намеси и Велико Търново? Отговорът по-късно.

Всъщност Петър Генов е студент с пагони, т.е. курсант. Дори и в годините, когато учи, той има определени задължения по защитата на родината, които ще нараснат чувствително след завършване на Висшето военноморско училище “Никола Й. Вапцаров”. Не мечтае за реализация в чужбина, а да служи като офицер у нас. Най-важното, според него е патриотизмът, който всеки човек трябва да има.

Националния приз “Студент на годината” курсант-мичман Петър Стефков Генов от Висше военноморско училище (ВВМУ) “Никола Йонков Вапцаров”, V курс със специалност “Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво”, специализация “Военноморски комуникационни и радиотехнически системи”, получи в края на миналата година лично от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. През 2017 г. бил първи в категорията “Сигурност и отбрана”. Решил да кандидатства отново, за да си защити наградата. Стъпил обаче на самия връх.

27-годишният Петър Генов е завършил кубратското СОУ “Христо Ботев”, икономическа паралелка, каквато е имало преди години. Учителите му го помнят като много добър ученик, отличен танцьор на народни танци и запален спортист – хандбалист, естествено, тъй като това е традиционният за града спорт. Във ВВМУ участва активно в състезанията по морски многобой (гребане, ветроходство, теглене на въже, хвърляне на хвъргало) и заедно с колегите си печели първите места. Впрочем, спортът също е част от критериите, които трябва да покриете, за да станете най-добрия студент у нас. Петър има сестра Десислава, която е завършила също СОУ “Христо Ботев” в Кубрат. И сега е курсант първа година във Висшето военноморско училище.

Не само майка му Ваня, сестра му Деси и приятелката му Моника, която също учи в Морското училище, се гордеят с успеха на Петър. Не крият удовлетворението си и преподавателите в Морското училище. Мичман Генов е разработил през последните години няколко проекта, свързани с компютри и електроника. Един от тях е направата на устройство, с помощта на което хора с увреждания на опорно-двигателната система, които изпитват затруднение да движат крайниците си, да могат да управляват компютър само чрез премигване на окото си. Стойността на разработката не надхвърляла 100-тина лева. Става дума за безжично управление на компютър чрез премигване. Най-главният компонент е отражателният сензор, който се монтира върху съвсем обикновена рамка на очила, които при премигване на окото и пречупване на светлината се приемат за т.нар. единица или вход, и се маркират на компютъра като кликване на мишка, например, или както е програмирано.

Втората специалност на мичман Генов е “Информационни и комуникационни технологии в морската индустрия”. Паралелно с това се обучава в магистърска програма “Софтуерно инженерство” във Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”. Той е носител на стипендията “Акад. Димитър Мишев” – за постижения в овладяването на инженерните науки в областта на електрониката, автоматизацията и електротехниката. Удостоен е със званието “Студент на Варна”.

Завършил е през 2014 г. Национален военен университет “Васил Левски” (б.р. – това е отговорът за Велико Търново) специалност “Защита на населението от бедствия аварии и катастрофи”. Участвал е в множество международни и национални научни сесии и конференции като е отличен с призови места.

Тази година Петър Генов завършва ВВМУ. Предстои му да получи диплома и лейтенантски пагони. Офицерската си служба ще започне в едно от формированията на Военноморските ни сили. Наясно е с плюсовете и минусите на военната професия. Няма в рода си адмирали и морски капитани, но знае защо е направил избора си: “Заради сигурността и възможностите за реализация във Военноморските сили и заради патриотизма, който гори в мен. Това е една достойна професия и с хубав доход, защото, все пак, и това е важно.”

Наградата “Студент на годината” го мотивира още повече. Мисли да запише магистратура по киберсигурност във ВВМУ, която е нова, но вече се е доказала се, по неговите думи, стабилна специалност, необходима за Въоръжените ни сили.

Каква е формулата за успеха на най-успешния студент през 2018 г.: “Постоянство и подкрепа от приятелката ми и от моето семейство.” Има и друга препоръка. Смята, че ще е добре за държавата и младите ни хора преминаването на 2-3-месечна военна подготовка.

Ако има някаква надпревара чий е студентът на 2018 година, безапелационно печелят Висшето военноморско училище и армията ни, като цяло. Печелят, защото имат в строя си такива българи, като Петър Генов от Кубрат.

 

Защо избира Военноморското училище?

Желанието му е било да намери най-доброто висше учебно заведение в страната. Висшето военноморско училище е било в топ 3 от небелязаните. Имах, казва той, един приятел, който изучаваше същата специалност. Поразпитал го и се оказало, че това училище е точно за него. Още повече, посочва мичман Генов, ВВМУ е на 12-о място сред морските университети в света и най-доброто висше техническо училище в България.

 

За него

Има воля и упоритост

Наградата е знак, че във военно-образователната система на Въоръжените сили се обучават хора с големи интелектуални способности. Имат воля и упоритост да развиват познанията си и да се подготвят да бъдат достойни защитници на родината.

Ген. Атанас Запрянов, заместник-министър на отбраната

 

Притежава отлични лидерски качества

Още от първи курс изпълнява задълженията на старши на класното си отделение. През годините на обучение е заемал всички курсантски младши командирски длъжности. В момента заема най-високата курсантска командна длъжност „Командир на курсантски дивизион“, съгласно функциониращата система за лидерска подготовка на курсанти във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Справя се отлично с тези свои задължения и е пример за останалите курсанти. Изпълнителен, дисциплиниран, умее много добре да организира и да изпълнява в срок поставените му задачи.

Флотилен адмирал Боян Медникаров, професор, д.в.н., началник на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”.

 

Никога да не забравя родния си край

Oбщина Кубрат застава зад всички свoи съграждани, а на най-успелите личнoсти пoжелаваме да не забравят рoдния край и да се завръщат винаги. Такова е и пожеланието ми към младия и перспективен бъдещ морски офицер курсант-мичман Петър Генов.

Алкин Неби, кмет на Община Кубрат

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

 1. ДА Е ЖИВ И ЭДРАВ,
  ПРАВ, КОРАВ,
  Будь Эдоров
  / В Карловската дивиэия …ТАКА,
  се поэдравлявахме някога /

 2. Платена статия, за тъпи шапкари. В цял свят морското образование губи атрактивност. защо ли..защото никой не иска да бъде далече от близките си за пари, като има опции да получава много добро заплащане като IT специалист например. За прехваленото „морско“, завършващите от варна и бургас не искат и да чуят. В тези градове са свързани отдавна с морската индустрия и знаят че минусите са доста повече, много техни близки и бащите им се занимават с тези професии.Затова и „рекламата“ е за децата от вътрешността на страната. Да им се представя всичко в розови краски и красиво. И дано хванат някой и друг малък балък. Познавам деца които след половин година в страхотното ввму вапцаров, избягаха и записаха компютри в техническия, въпреки че бяха приети навигация . А за гражданските морски специалности ще кажа че, Това е една отмираща в развитите държави професия, която се цени само в държавите от третия свят и съответно повечето работещи в този сектор са от тези страни. Ако ще си губите времето с морско образование учете в чужбина, поне после ще ви третират като бели. А това морско у-ще варна е пълна пародия и никой на запад не е чувал за тях, както и за останалите ни университети. Там държат да имате дипломи от техните унита, това е.секви глупости за признаване на дипломи с които нашите университети залъгват потенциалните си студенти в отчаян опит да си задържат субсидиите са лъжи.Съвет към всички завършващи бягайте и учете навън

 3. Абе Али охлюв тъп ти знаеш ли че през социалзма на Запад сепризнаваше само морско училище Н. Вапцаров.

 4. Явно момчето е решило да става адмирал. Няма нищо лошо в това. Поне ще има един малко по-умен между шапкарите. А качеството на образованието в „Морското“ е под всякаква критика, не че в другите ВУЗове е по-различно. Имах няколко по-млади „колеги“ от там, бяха пълни трапове, а и не желаеха да научат нищо. Дори един се хвалеше, че изкарал цялото образование без да прочете и ред-само с преписване. Добре, че не е учил за капитан.

 5. Само този, който познава лично Петър може да вземе отношение по въпроса! По въпроса какво е постигнал, как е учил и колко го ценят колегите и приятелите! А това, че ВВМУ е най-добрия ВУЗ в България – доказателство за това имам, защото мои ученици завършиха и са с отлична реализация. Реализирай всички свои планове и мечти, момче, както до сега! Успех!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.