Курсант-мичман Петър Генов - Най-успешният студент

Два града спорят чий е най-успешният студент за миналата година. Кубрат, защото там се е родил и израснал, и Варна, защото учи в него. Защо в тази своеобразна надпревара да не се намеси и Велико Търново? Отговорът по-късно.

Всъщност Петър Генов е студент с пагони, т.е. курсант. Дори и в годините, когато учи, той има определени задължения по защитата на родината, които ще нараснат чувствително след завършване на Висшето военноморско училище “Никола Й. Вапцаров”. Не мечтае за реализация в чужбина, а да служи като офицер у нас. Най-важното, според него е патриотизмът, който всеки човек трябва да има.

Националния приз “Студент на годината” курсант-мичман Петър Стефков Генов от Висше военноморско училище (ВВМУ) “Никола Йонков Вапцаров”, V курс със специалност “Организация и управление на военните формирования на тактическо ниво”, специализация “Военноморски комуникационни и радиотехнически системи”, получи в края на миналата година лично от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. През 2017 г. бил първи в категорията “Сигурност и отбрана”. Решил да кандидатства отново, за да си защити наградата. Стъпил обаче на самия връх.

27-годишният Петър Генов е завършил кубратското СОУ “Христо Ботев”, икономическа паралелка, каквато е имало преди години. Учителите му го помнят като много добър ученик, отличен танцьор на народни танци и запален спортист - хандбалист, естествено, тъй като това е традиционният за града спорт. Във ВВМУ участва активно в състезанията по морски многобой (гребане, ветроходство, теглене на въже, хвърляне на хвъргало) и заедно с колегите си печели първите места. Впрочем, спортът също е част от критериите, които трябва да покриете, за да станете най-добрия студент у нас. Петър има сестра Десислава, която е завършила също СОУ “Христо Ботев” в Кубрат. И сега е курсант първа година във Висшето военноморско училище.

Не само майка му Ваня, сестра му Деси и приятелката му Моника, която също учи в Морското училище, се гордеят с успеха на Петър. Не крият удовлетворението си и преподавателите в Морското училище. Мичман Генов е разработил през последните години няколко проекта, свързани с компютри и електроника. Един от тях е направата на устройство, с помощта на което хора с увреждания на опорно-двигателната система, които изпитват затруднение да движат крайниците си, да могат да управляват компютър само чрез премигване на окото си. Стойността на разработката не надхвърляла 100-тина лева. Става дума за безжично управление на компютър чрез премигване. Най-главният компонент е отражателният сензор, който се монтира върху съвсем обикновена рамка на очила, които при премигване на окото и пречупване на светлината се приемат за т.нар. единица или вход, и се маркират на компютъра като кликване на мишка, например, или както е програмирано.

Втората специалност на мичман Генов е “Информационни и комуникационни технологии в морската индустрия”. Паралелно с това се обучава в магистърска програма “Софтуерно инженерство” във Варненския свободен университет “Черноризец Храбър”. Той е носител на стипендията “Акад. Димитър Мишев” - за постижения в овладяването на инженерните науки в областта на електрониката, автоматизацията и електротехниката. Удостоен е със званието “Студент на Варна”.

Завършил е през 2014 г. Национален военен университет “Васил Левски” (б.р. - това е отговорът за Велико Търново) специалност “Защита на населението от бедствия аварии и катастрофи”. Участвал е в множество международни и национални научни сесии и конференции като е отличен с призови места.

Тази година Петър Генов завършва ВВМУ. Предстои му да получи диплома и лейтенантски пагони. Офицерската си служба ще започне в едно от формированията на Военноморските ни сили. Наясно е с плюсовете и минусите на военната професия. Няма в рода си адмирали и морски капитани, но знае защо е направил избора си: “Заради сигурността и възможностите за реализация във Военноморските сили и заради патриотизма, който гори в мен. Това е една достойна професия и с хубав доход, защото, все пак, и това е важно.”

Наградата “Студент на годината” го мотивира още повече. Мисли да запише магистратура по киберсигурност във ВВМУ, която е нова, но вече се е доказала се, по неговите думи, стабилна специалност, необходима за Въоръжените ни сили.

Каква е формулата за успеха на най-успешния студент през 2018 г.: “Постоянство и подкрепа от приятелката ми и от моето семейство.” Има и друга препоръка. Смята, че ще е добре за държавата и младите ни хора преминаването на 2-3-месечна военна подготовка.

Ако има някаква надпревара чий е студентът на 2018 година, безапелационно печелят Висшето военноморско училище и армията ни, като цяло. Печелят, защото имат в строя си такива българи, като Петър Генов от Кубрат.

 

Защо избира Военноморското училище?

Желанието му е било да намери най-доброто висше учебно заведение в страната. Висшето военноморско училище е било в топ 3 от небелязаните. Имах, казва той, един приятел, който изучаваше същата специалност. Поразпитал го и се оказало, че това училище е точно за него. Още повече, посочва мичман Генов, ВВМУ е на 12-о място сред морските университети в света и най-доброто висше техническо училище в България.

 

За него

Има воля и упоритост

Наградата е знак, че във военно-образователната система на Въоръжените сили се обучават хора с големи интелектуални способности. Имат воля и упоритост да развиват познанията си и да се подготвят да бъдат достойни защитници на родината.

Ген. Атанас Запрянов, заместник-министър на отбраната

 

Притежава отлични лидерски качества

Още от първи курс изпълнява задълженията на старши на класното си отделение. През годините на обучение е заемал всички курсантски младши командирски длъжности. В момента заема най-високата курсантска командна длъжност „Командир на курсантски дивизион“, съгласно функциониращата система за лидерска подготовка на курсанти във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Справя се отлично с тези свои задължения и е пример за останалите курсанти. Изпълнителен, дисциплиниран, умее много добре да организира и да изпълнява в срок поставените му задачи.

Флотилен адмирал Боян Медникаров, професор, д.в.н., началник на ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”.

 

Никога да не забравя родния си край

Oбщина Кубрат застава зад всички свoи съграждани, а на най-успелите личнoсти пoжелаваме да не забравят рoдния край и да се завръщат винаги. Такова е и пожеланието ми към младия и перспективен бъдещ морски офицер курсант-мичман Петър Генов.

Алкин Неби, кмет на Община Кубрат

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети